În perioada iulie – august 2013, în mediul rural din judeţul Suceava s-a desfăşurat o campanie de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) de la populaţie.

Campania a fost organizată de ECOTIC şi ECOREC RECYCLING, în parteneriat cu Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava, care a avut drept scop creşterea gradului de implicare şi conştientizare a administraţiei publice locale şi a populaţiei rurale din judeţ, privind colectarea selectivă a acestor tipuri de deşeuri, în vederea introducerii lor în circuitul reciclării, valorificării şi eliminării nepoluante.

Programul a cuprins o latură informativ-educativă şi o componentă practică, aceea de colectare separată a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, oferind prin implicarea colectorului autorizat, ECOREC RECYCLING, soluţii pentru o problemă comunitară încă nerezolvată în totalitate pe plan local, şi anume colectarea separată a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

În perioada mai sus amintită, o maşină a ECOREC RECYCLING a trecut prin comunele şi satele din judeţul Suceava staţionând cel puţin o zi, populaţia fiind invitată să predea DEEE-urile, pe care le deţine, personalului specializat. Persoanele care au predat echipamentele vechi au fost motivate de organizatori cu premii simbolice. Localităţile rurale care au participat la această campanie au fost Drăguşeni, Vadu Moldovei, Boroaia, Bogdăneşti, Mălini, Fântâna Mare, Păltinoasa, Drăgoieşti, Rădăşeni, Capu Câmpului, Ciprian Porumbescu, Cacica, Pârteştii de Jos, Botoşana, Suceviţa.

Prin eforturile conjugate depuse de populaţie şi de organizatori s-a reuşit colectarea unei cantităţi totale de 17207 kg.  Cele mai mari cantităţi de DEEE s-au adunat în comunele Botoşana (1886 kg), Păltinoasa (1820 kg) şi Drăgoieşti (1762 kg). Rezultatul este considerat încurajator de către organizatori.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Suceava s-a implicat în această iniţiativă a celor două asociaţii, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul colectării şi gestionării DEEE-urilor. Concret, a facilitat legătura dintre primăriile comunelor participante la campanie şi cele două asociaţii, în acest mod contribuind la eforturile pe care trebuie să le facă ţara noastră pentru atingerea ţintei de 4 kg/cap.loc./an – DEEE-uri colectate, stabilită în angajamentele semnate cu Uniunea Europeană.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.