nastaseÎntr-un articol publicat, duminică, pe blog (şi intitulat „Statul de drept vs. drepturile omului?”), politicianul aminteşte că un factor care a condus la prăbuşirea regimurilor politice din estul Europei era reprezentat de drepturile omului.

„Nu drepturile economice, sociale și culturale, ci drepturile civile și politice. Ele reprezentau citirea «contractului social» dinspre individ spre stat. Erau evidențiate «drepturile» individului în oglindă cu îndatoririle statului”, comentează Năstase.

Pe de altă parte, în cazul României, regimul lui Traian Băsescu a creat un „sistem cu potenţial periculos”, în care, în opinia fostului premier, „s-a pus accentul doar pe servicii de informaţii, pe mecanisme de control, pe procurori. Prea puţin pe formule de constructie”.

„Existau, recent, comentarii laudative la adresa faptului că procurorii nu mai pot folosi înregistrari din partea SRI, în urma unei decizii CCR. Ceea ce nu s-a înțeles este faptul că procurorii vor construi propriul sistem de interceptări, realizând o baza de date din care sa extragă în funcție de «necesități». Mă întreb de ani de zile de ce este nevoie de nenumărate autorități de interceptare și nu se recurge la modelul german – respectiv crearea unei Agenții unice de interceptări, sub autoritatea Parlamentului – agenție la care să se «aboneze» toți cei care au nevoie de interceptări și să le obțină pe baza unei solicitări exprese”, mai scrie Adrian Năstase.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.