România s-a alăturat unui grup de 44 de state participante OSCE pentru activarea Mecanismului OSCE de la Moscova de evaluare a impactului asupra drepturilor omului şi situaţiei umanitare cauzat de agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei.
Invocarea acestui mecanism facilitează trimiterea unei misiuni de experţi de evaluare în teren (fact finding), care să colecteze date pentru documentarea unor posibile crime de război, crime împotriva umanităţii şi încălcări ale dreptului internaţional, dreptului umanitar internaţional şi angajamentelor OSCE pe teritoriul Ucrainei, precizează MAE.
Decizia României de a susţine acest demers continuă eforturile ţării noastre pentru condamnarea fermă a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional, informează news.ro.
În cadrul Consiliului Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) din 3 martie a.c., un număr de 45 de state, printre care şi România, au informat că au invocat art. 12 al Documentului de la Moscova al Conferinţei pe Dimensiunea Umană a OSCE, cunoscut sub numele de Mecanismul Moscova, pentru a trimite o misiune de experţi în Ucraina, care să investigheze posibile încălcări ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar, precum şi posibile cazuri de crime de război şi de crime împotriva umanităţii. Activarea Mecanismului Moscova prevede formarea unei misiuni de experţi independenţi cu sarcina de a investiga aspectele ce ţin de nerespectarea angajamentelor asumate de un stat membru al OSCE, pe dimensiunea umană, relatează psnews.ro.
Lasa un raspuns