Odată cu încălzirea vremii, ucrainenii din regiunea Mikolaiv se confruntă cu o realitate sumbră – mirosul cadavrelor soldaților ruși. Vitaly Kim, guvernatorul regiunii, s-a adresat prin mesaj video cetățenilor, cerând ajutor pentru a strânge cadavrele și a le pune în saci.

După ce atacurile armatei ruse au fost respinse de armata ucraieneană, militarii s-au retras și au lăsat în urmă soldați morți, tancuri și vehicule. Mikolaiv a fost printre primele capitale regionale care au fost atacate după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei pe 24 februarie, potrivit CNN.

Cadavrele adandonate ale soldaților ruși în Mikolaiv

Vitaly Kim a spus că rușii s-au retras și au lăsat trupurile carbonizate ale colegilor lor în urmă pe câmpul de luptă. Acesta a făcut publice o serie de fotografii cu cadavrele abandonate, adăugând: „Sunt sute, în toată regiunea”.

Guvernatorul a cerut ca cadavrele să fie introduse în frigidere și trimise înapoi în Rusia pentru identificare prin teste ADN. Dar, la o lună de război, încă nu este clar cum sau dacă rămășițele soldaților sunt repatriate în Rusia, unde rapoartele despre numărul morților au fost în mare parte reduse la tăcere.

Țara a reprimat orice informație despre realitățile războiului sângeros, restricționând accesul la rapoartele din mass-media occidentale, precum și la rețelele de socializare Twitter și Facebook, pe teritoriul Rusiei.

Numărul militarilor ruși uciși în război rămâne un mister

Numărul militarilor ruși care și-au pierdut viața pe câmpul de luptă din Ucraina rămâne un mister. Sursele oficiale ale Ministerului rus al Apărării erau de 498 de militari, până luni, când tabloidul rus Komsomolskaya Pravda, pro-Putin, a publicat un raport care actualiza bilanțul la 9.861.

Cifra, care a fost atribuită ministerului și ulterior retractată de ziar – care susținea că a fost piratată – nu a fost confirmată de Kremlin, al cărui purtător de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat marți pentru CNN: „În ceea ce privește cifrele, am convenit de la bun început că nu divulgăm informațiile”.

Acest număr coincide cu informațiile transmise CNN de oficialii SUA și NATO, care au estimat recent că victimele rusești variază între 3.000 și 10.000. Oficialii ucraineni au susținut că bilanțul este și mai mare, de peste 15.000. CNN nu a putut verifica numărul total de decese din Rusia.

Militarii ruși care mor aici, nimeni nu îi numără, oameni care mor în acest război. Știți că au adus o cameră de incinerare cu ei? Nu vor arăta cadavrele familiilor lor. Nu vor spune mamelor că copiii lor au murit aici”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski reporterilor într-un briefing din 3 martie.

Rușii refuză să repatrieze cadavrele

Viktor Andrusiv, consilier al ministrului afacerilor interne al Ucrainei, a creat un grup pe Telegram pentru a ajuta familiile ruse să descopere informații despre soldații lor.

„Problema cu cadavrele rusești este cu adevărat uriașă. Sunt mii de ele. Înainte de război, vremea era rece, era în regulă, dar acum avem probleme pentru că rușii nu vor să ia cadavrele”, a spus Andrusiv. „De fapt, nu știu ce vom face în următoarele săptămâni cu trupurile lor”, relatează b1tv.ro.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.