Salariile bugetarilor vor fi compuse dintr-o sumă fixă, dar și dintr-o parte variabilă, care va depinde de performanțele profesionale individuale ale angajaților. Acest sistem ar putea fi reglementat prin noua lege a salarizării din sectorul public, pregătită de Guvern pentru anul viitor.

„Având în vedere multitudinea de forme de salarizare specifice fiecărui sector bugetar (învățământ, sănătate, apărare, justiție, poliție, funcție publică, sport, afaceri externe), se impune elaborarea unui proiect normativ prin care să se reglementeze salarizarea categoriilor de personal între o limită minimă și o limită maximă, acordarea unei părți variabile în funcție de performanțele profesionale individuale și încadrarea în cheltuielile de personal alocate fiecărui ordonator principal de credite”, se precizează într-un document citat de Mediafax.

Totodată, în document se arată că prin Legea-cadru redactată în urmă cu trei ani, s-a urmărit stabilirea unui raport între salariul de bază minim și cel maxim de 1 la 15, limitarea numărului de clase de salarizare la 110 și plafonarea primelor și sporurilor la maximum 30% din salariul de bază. Însă, din cauza constrângerilor financiare, salariile bugetarilor nu au putut fi stabilite conform acelei legi, astfel că au rămas aceleași dezechilibre, cu un raport între salariul de bază minim și cel maxim de 1 la 35, cu peste 400 clase de salarizare și o pondere a sporurilor și primelor de 51% din câștigul salarial.

Potrivit agenției de presă, prin noua lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice pregătită de Guvern pentru 2014 și anii următori, salariile de bază pentru fiecare clasă de salarizare vor fi determinate ca valori nominale, folosind un coeficient I în valoare de 800 lei, corespunzător salariului minim brut pe țară de la 1 iulie, și coeficienții de ierarhizare existenți, iar diferența dintre două clase de salarizare succesive va fi păstrată la 2,5%.

Tot prin noua lege a salarizării, cuantumul sporurilor, primelor, compensațiilor și indemnizațiilor va fi stabilit astfel încât, împreună cu salariile de bază, să nu depășească creșterile salariale prevăzute pentru fiecare an în parte, prin legile anuale speciale.

Pentru personalul incadrat pe studii medii, care absolvă studii superioare, se va asigura la promovare cel puțin clasa de salarizare deținută anterior, aferentă gradației avute.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.