Astăzi îi sărbătorim pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur. Prăznuiţi în fiecare an pe 30 ianuarie sunt consideraţi cei mai mari păstori ai creştinătăţii. Învăţătura celor care au „tălmacit” Sfintele Scripturi se păstrează până în zilele noastre.
Cei trei ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, consideraţi cei mai mari învăţători din istoria creştinătăţii şi modele de viaţă duhovnicească sunt sărbătoriţi pe 30 ianuarie cu mare fast în lăcaşurile creştine din toată lumea.
Mult timp au existat dispute referitoare la faima celor Trei Ierarhi. În secolul al XI-lea, la Constantinopol, creştinii s-au întrebat, pentru prima oară, care este cel mai mare dintre ierarhi. Disputele au continuat ani în şir până când ierarhii i-au apărut pe rând în vis unui episcop. Acesta i-a visat, în anul 1084, pe cei Trei Ierarhi împreună. Atunci, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur i-au cerut episcopului să fie prăznuiţi împreună pentru că tustrei au urmărit în timpul vieţii acelasi scop: să aducă pace şi unire în lume.
Praznicul Celor Trei Ierarhi este o sărbătoare dedicată reconcilierii. Acum se împacă rudele după lungi dispute şi toate proiectele comune concepute astăzi vor aduce prosperitate în cămin. La ţară, sătenii îşi pomenesc morţii şi, în numeroase zone din ţară, se împart ofrande pentru morţii neîmpărtăşiţi. Fetele tinere se roagă şi ţin post pentru a avea o căsnicie fericită.
Credinţa populară mai spune că cine munceşte astăzi poate să orbească. În această zi nu se fac treburi casnice: nu se spală rufe şi nu se mătură în gospodarie pentru a evita pericolul de înec, întâmplări violente şi infirmitate. În ziua sărbătorii nu se înstrăinează lucruri pentru a proteja căminul de pagubă.
Se crede că pe 30 ianuarie începe să încolţească grâul neîncolţit din toamnă şi se schimbă vremea. Dacă streşinile curg primăvara va fi friguroasă, dacă e ger vara va fi călduroasă.
Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor rămase cu multe probleme nerezolvate, după moartea soţilor. Tot astăzi se poate ţine praznic pentru iertarea păcatului avortului. În ziua de prăznuire a celor Trei Ierarhi sunt binevenite pelerinajele în lăcaşurile de cult, care poartă hramul Celor Trei Sfinţi şi este bine să fie ajutaţi copiii saraci care doresc să devină preoţi, scrie știritvr.ro.
Lasa un raspuns