Satul românesc a fost omagiat luni, 20 mai, în cadrul unui frumos eveniment, desfășurat la Straja – Simpozionul Național „Satul românesc-tindă a raiului”, găzduit de biserica „Sf Împărați Constantin si Elena”, acesta înscriindu-se în tematica anului 2019 declarat de către Patriarhia Română „An omagial al satului românesc” (al preoților, învățătorilor și al primarilor gospodari) și „An comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.

Localnici şi invitaţi de marcă au adus omagiu satului românesc, prezentând lucrări de o frumusețe aparte, dar vorbind și despre patriarhii Bisericii Ortodoxe Române Iustin Moisescu și Nicodim Munteanu. După oficierea Sfintei Liturghii în sobor de preoţi s-a trecut la sesiunea de lucrări susţinute de preoţi şi mireni. Printre invitații de seamă s-au numărat: Casian Balabasciuc – Centru Cultural Bucovina, lect. Univ. Dr. Călin Bârleanu – Facultate de litere, universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, europarlamentarul Cătălin Ivan, Aurel Prepeliuc – muzeograf Muzeul Satului Bucovinean, Lect. univ. dr. Ioan Augustin Guriță – Facultatea de Istorie, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, pr. Prof. dr. Ștefan Oprea – Seminarul Teologic Piatra Neamț, prof. univ. dr. Remus Rus – Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” București, pr. prof. dr. Bogdan Cojeancă – Director al Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, pr. dr. Florin Grigorescu – Fălticeni, pr. Prof Cristian Andron-Târgu Neamț, Petru Paul Torac – consilier cultural Primăria Brodina, prof. Elena Șoflău- Școala Gimnaziala „Dimitrie Onciu” Straja, înv. Elisaveta Teleagă – Școala Gimnaziala „Dimitrie Onciu” Straja.


Lucrările au fost încununate cu scurte momente artistice susţinute de copii din grupul „ Bilcuţa” coordonat de înv. Elena Negru şi ansamblul „Străjăncuţa”, coordonat de înv. Elisaveta Teleagă.
Sufletul evenimentului a fost preotul paroh Constantin Oprea, un vrednic și jertfelnic slujitor cu credincioșie, dragoste și râvnă al Sfântului Altar, înzestrat cu o bunătate care se întâlnește mai rar la oameni, fiind și cel ce a organizat cu pricepere și sârguință această frumoasa manifestare. Strădania lui de a dărui o zi de aleasă învăţătură sătenilor din Straja a dus la deplina reuşită a simpozionului.

 

De oameni ca aceștia are nevoie satul românesc, mai ales acum la vreme de restriște, pentru a-și putea păstra și întreține valorile.
Satul a fost, de-a lungul vremii preocupat de formarea omului interior în spiritul celor mai înalte principii morale pe care le-a avut umanitatea, cele ale jertfei de sine din iubire pentru aproape, ale răbdării îndelungi, ale îmbogățirii sufletești, ale însetări după dreptate și adevăr prin muncă, prin truda de zi cu zi, dar și pentru că emană duh de viață spirituală perpetuând învățăturile creștine în vederea unei vieți frumoase echilibrate și curate, a unei vieți în care să putem să ne bucurăm de darurile lui Dumnezeu și de roadele muncii mâinilor noastre, satul rămâne și astăzi tărâm de istorie și credință! Întrucât zona Bucovinei, cu toate așezările ei, a fost, este și va fi un izvor de tradiții sfinte ale neamului nostru, această manifestare culturală a reușit să evidențieze rolul major pe care satul românesc l-a avut în promovarea valorilor creștinești, tradiționale și sfinte ale acestui popor binecuvântat de Dumnezeu, scoțând la lumină multe din bogățiile neștiute sau uitate ale satului românesc.

La sfârșitul simpozionului oaspeții s-au putut bucura de prezentarea portului popular din comunele Straja, Bilca, Putna și Brodina și de vizualizarea expoziției ce prezenta: biserica de lemn, o casă românească în miniatură, viața satului în imagini și poze, ouă încondeiate din colecția meșterului popular Elena Torac.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.