Într-o amplă declaraţie oferită, luni, pentru PSnews.ro, omul doi din PMP a făcut o comparaţie între pregătirea economică a lui Dragoş Pîslaru şi situaţia din Chile de pe vremea dictatorului militar Augusto Pinochet, cel care a condus ţara între 1973 şi 1990 şi care a fost acuzat, printre altele, chiar şi de fascism.
Mai întâi, PMP-istul a făcut un preambul detaliat despre şcoala de gândire economică aplicată nu doar în Chile (ci şi în alte ţări ale Americii de Sud), având rezultate controversate.
„M-am interesat de personaj (de Pîslaru – n.r.). În primul rând, trebuie să-ţi spun, ca să înţelegi exact despre ce este vorba. În 1973, în Chile (ulterior Brazilia, Argentina etc.), a apărut o specie de economişti, promotori ai şcolii de la Chicago a lui Friedman(Milton Friedman, laureat, în 1976, al Premiului Nobel pentru Economie – n.r.), cei care promovau un capitalism sălbatic, prin care îşi propuneau ca tot ceea ce înseamnă rolul statului în sănătate, învăţământ etc. să fie privatizat 100% şi, practic, statul să dispară din aceste zone. Aceşti economişti, promotori ai şcolii de la Chicago, au introdus noua concepţie a lui Milton Friedman, au introdus-o cu mitraliera pe stadioane. Au murit mii, zeci de mii de oameni în toate ţările, pentru a face experimentul economic numit «Şcoala de la Chicago», «liberalismul sălbatic» sau «capitalismul care distruge tot». Această Şcoală de la Chicago nu a încetat. Aceşti promotori (care sunt cu sutele în toată lumea) nu au încetat odată cu experimentul despre care ei susţin în continuare că a fost o reuşită (chiar dacă a omorât oameni). Ţii minte, de exemplu, experimentul Argentina. El continuă în diferite ţări. Una dintre ţările din lume care este, în acest moment, sub acest experiment al Şcolii de la Chicago (cu marii economişti, finanţişti – cum ar fi, de exemplu, Liviu Voinea, Dragoş Pîslaru şi aşa mai departe), una dintre ţările-cobai, în acest moment, care repetă experimentul Argentina, este România”, a punctat Vişan.
Concret, Gelu Vişan a apreciat că din această şcoală de gândire economică face parte şi Nicolae Pîslaru (împreună cu – de exemplu – Liviu Voinea, fost ministru al Bugetului). În acest context, omul lui Traian Băsescu a dat de înţeles că se anunţă vremuri grele pentru România, în special pentru pensionari.
„Domnul Pîslaru face parte din această categorie… Să nu-i spunem: «specie», pentru că ei – în prostia lor – chiar cred că Friedman a fost un mare econmist şi că ceea ce a spus el a fost bine, cu toate că a distrus absolut tot. Inclusiv în Statele Unite au făcut un experiment după uraganul Katrina: au privatizat toate şcolile; dup-aia, nu mai ştiau cum să le pună la loc (râde). Deci asta este o utopie – şi-mi asum ceea ce spun (de-aia am fost foarte atent). Ei bine: domnul ăsta, Pîslaru, face parte din această categorie. Acuma: a făcut şi el o şustă mică şi şi-a tras nişte bani de la fondurile europene, scriind poezii date de Dragnea; de altfel, poeziile astea cu judeţele în care Strategia 2008-2013 seamănă identic cu aia 2013-2020, poeziile de acest gen se repetă în foarte multe judeţe şi oamenii ăia de la Uniunea Europeană chiar cred că ei au fost preocupaţi de vreo strategie în mod real. Ei nu au fost preocupaţi de nimic, decât să spună nişte poezii. Faptul că Cioloş şi Iohannis pun promotorii Şcolii de la Chicago (şi îmi asum ce spun, deoarece cunosc foarte bine chestia asta), faptul nu este o surpriză, pentru că tot guvernul Cioloş este adus să privatizeze absolut tot ce se poate privatiza. Drept este că prin furt, cum ar vrea să privatizeze Complexul Energetic Oltenia şi să închidă Termo Işalniţa. (Acolo, la Termo Işalniţa, au stabilit deja lichiditatorii şi beneficiarii fierului vechi.) Asta e marea reformă pe care o face, în momentul de faţă, Cioloş, pentru că România a acceptat să reia un experiment care s-a dovedit a fi un eşec lamentabil în Argentina, Chile, Uruguay, Brazilia şi aşa mai departe.
Deci cam ăsta este personajul. Imediat mi-am adus aminte de el că este din gaşca lui Liviu Voinea (Voinea este un alt promotor al Şcolii de la Chicago), dar am zis să mai întreb încă o dată şi mi s-a confirmat că, da, este din trupa aceloraşi băieţi. Oamenii ăştia – dacă o să aibă cineva curiozitatea să cerceteze ce au făcut în Chile – sunt genul de oameni care nu au mamă, nu au tată; ei nu au decât banii lor; s-au umplu de bani în Chicago, pe aceeaşi reţetă, pe spatele unei aşa-zise reforme. Economiştii care au fost aduşi cu forţa sau crescuţi în ţările respective – ăştia sunt. Ei au fost aduşi de la universităţi de mare prestigiu – să ne-nţelegem! Şi ori au fost implantaţi în ţările respective, ori au fost trimişi cu mult timp înainte acolo şi au promovat acest tip de liberalism sălbatic. Naomi Klein (activistă canadiancă, renumită pentru criticile anti-globaliste şi anti-capitaliste – n.r.) spune despre acest tip de capitalism că este «şocul dezastrelor». Deci ăsta este genul de capitalism pe care îl promovează. Şi, probabil, va trebui să pună în aplicare (vai de mama pensionarilor!) ce gânduri au ei, printre altele”, a încheiat Gelu Vişan.
Lasa un raspuns