Deşi specia Cinnamomum verum, originară din Sri Lanka, este considerată a fi sursa „scorţişoarei adevărate”, cea mai mare parte din scorţişoara aflată în comerţ este obţinută dintr-o specie înrudită de arbori, Cinnamomum aromaticum.
Acest tip de scortişoară este numită „cassia” şi cultivată în China şi în sudul şi estul Asiei. Aceste două tipuri de scorţişoară diferă în ceea ce priveşte gustul, mirosul şi compoziţia chimică.
În bucătăria vestică, scorţişoara este mai des utilizată pentru deserturi şi preparate dulci, pe când în bucătăria indiană, ea ocupă un loc de frunte în prepararea multor mâncăruri, fiind prezentă şi în garam masala, un amestec de condimente folosit de obicei în curry-ul de pui.
Valoarea nutriţională a scorţişoarei
- Minerale
O lingură de scorţişoară (cassia) – adică în jur de 8 g – conţine 1.4 mg de mangan, un microelement implicat în absorbţia calciului, îmbunătăţirea sistemului imunitar, precum şi în metabolizarea carbohidraţilor şi grăsimilor în organism uleiuri esentiale
- Uleiuri esenţiale
Aroma scorţişoarei se datorează unui ulei esenţial ce se ridică la 1% din componenţa sa. Acest ulei este extras prin zdrobirea scoarţei interioare şi macerarea ei în apă de mare şi distilarea compusului obţinut. Uleiul esenţial are o culoare aurie şi un gust aromat ce lasă o senzaţie de căldură, ce se datorează cinamaldehidei.
- În medicină
Un studiu a relevat faptul că introducerea în alimentaţia zilnică a unei jumătăţi de linguriţă de scorţişoară pe o perioadă de 40 de zile poate conduce la reducerea nivelului colesterolului cu aprox. 18% şi la reducerea nivelului glicemiei cu 24%.
De asemenea, unele studii de laborator au descoperit că scorţişoara poate avea efecte anti-inflamatoare şi anti-oxidante.
Cu toate acestea, consumul unor cantităţi ridicate de scorţişoară nu este recomandat celor care suferă de afecţiuni ale ficatului.
Un studiu a reliefat faptul că aroma scorţişoarei are efecte benefice asupra activităţii creierului, îmbunătăţind rezultatele obţinute de subiecţi în ceea ce priveşte memoria şi viteza de reacţie motorie la stimuli vizuali.
Trucuri utile cu scorţişoară
- Vreţi să reduceţi caloriile? Presăraţi un praf de scorţişoară peste câteva felii de măr şi obţineţi o gustare sănătoasă.
- Scorţişoara, prin proprietăţile ei antioxidante, netezeşte şi revigorează pielea obosită şi aspră a picioarelor. O puteţi utiliza în băi relaxante, adăugând câteva linguriţe de scorţişoară în apă.
- Reîmprospătaţi aerul din locuinţă punând câteva linguriţe de scorţişoară măcinată într-un bol şi plasându-l pe o masă în centrul camerei.
Lasa un raspuns