Studiile de fundamentare a pădurilor virgine şi cvasi-virgine din România vor fi reevaluate, iar în acest context va fi constituit un grup de lucru pentru elaborarea unui Ghid de bune practici pe acest segment, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Astfel, la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a avut loc o dezbatere pe tema protecţiei pădurilor virgine şi cvasi-virgine din România. Scopul întâlnirii a fost identificarea obstacolelor şi găsirea soluţiilor pentru accelerarea procesului de includere a pădurilor virgine şi cvasi-virgine în Catalogul Naţional.
În urma discuţiilor s-a decis constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea unui Ghid de bune practici care să stabilească o interpretare unitară în aplicarea celor două acte normative care reglementează elaborarea studiilor de fundamentare a pădurilor virgine şi cvasi-virgine, respectiv Ordinul de Ministru nr.3397/2012 şi Ordinul de ministru nr.2525/2016.
De asemenea, se va stabili un calendar de lucru cu principalele măsuri şi termenele de aplicare în acest proces. În perioada următoare, va avea loc o reevaluare a studiilor deja trimise la sediul MMAP pentru a corespunde atât pe formă cât şi pe fond procesului de includere în Catalogul Naţional al pădurilor virgine şi cvasi-virgine. În acelaşi sens, vor fi propuse şi sesiuni de instruire practică, în teren, cu participarea tuturor celor implicaţi pentru a duce la bun sfârşit acest proiect.
La reuniune au participat reprezentanţi ai MMAP, printre care s-a aflat și suceveanul Gelu Puiu, secretar de stat, reprezentanți ai Gărzilor Forestiere, ai RNP Romsilva, ai INCDS şi elaboratori de studii din cadrul Universităţilor din Braşov, Suceava, Oradea, şi din cadrul ONG-urilor de mediu – WWF, GreenPeace, Agent Green.
„La sfârșitul anului trecut am identificat la nivelul autorității o delăsare teritorială din partea Gărzilor Forestiere. Am avut și am identificat mai multe probleme și o lipsă a tot ce înseamnă studii de specialitate sau calitatea studiilor de specialitate. La această dată, în cadrul autorității, avem aproximativ 4.000 de hectare de pădure care au fost transmise sub forma studiilor și sunt într-o analiză. Rog pe această cale Gărzile Forestiere, în primul rând, și autoritatea statului reprezentată prin Regia Națională a Pădurilor, să se implice activ în identificarea suprafețelor care ar putea face parte din viitorul catalog al pădurilor virgine și cvasi-virgine”, a transmis Gelu Puiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Acesta a dat asigurări că vor fi depuse toate eforturile necesare în vederea accelerării în teritoriu a acestor studii, dar și pentru a nu mai exista sincope în identificarea suprafețelor.
„Vă asigur de tot sprijinul nostru în vederea identificării unor suprafețe cât mai mari de păduri virgine și cvasi-virgine în România. Va fi un proces continuu”, a precizat secretarul de stat Gelu Puiu.
Conform datelor oficiale, suprafaţa pădurilor virgine din România, înscrisă în catalogul dedicat, ajunsese în data de 14 mai 2019 la 6.947,22 hectare, în creştere cu 1.048,3 hectare.
În ceea ce priveşte suprafaţa pădurilor cvasi-virgine, aceasta a crescut cu 6.923,76 hectare, până la la 22.116,36 de hectare.
Prima ediţie a Catalogului, din 6 decembrie 2016, cuprindea o suprafaţă totală de 2.569 hectare de păduri virgine şi 10.325 hectare de păduri cvasi-virgine.
Catalogul pădurilor virgine şi cvasi-virgine din România poate fi consultat pe site-ul Ministerului, Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Lasa un raspuns