Înainte de audierile de la Parchetul General, Zegrean a făcut câteva precizări, menționând că niciunul dintre judecătorii CCR nu pot fi trași la răspundere din punct de vedere penal invocând legea de funcționare a CCR .
”Totdeauna am emoții, eu sunt un tip emotiv. (…) Daca am fi dat altfel decizia puteam fi trasi la raspundere. E posibil orice. S-a dat neinceperea urmaririi penale. Nu stiu de ce s-a redeschis dosarul. Stiti foarte bine cine vine astazi (n.r.: la Parchet).
(…) Nu (întrebat dacă se asteapta la o tragere la raspundere), pentru ca in legea noastra spune ca nu putem fi trasi la raspundere pentru voturile date și deciziile exprimate.”, a precizat Zegrean.
Procurorii Parchetului General au redeschis un dosar în care investighează modul în care judecătorii Curții Constituționale au emis în anul 2012 o decizie privind organizarea referendumului pentru demiterea fostului președinte Traian Băsescu.
Pe 2 august 2012, CCR a adoptat o hotărâre cu privire la organizarea referendumului, însă au constatat că din acea hotărâre lipsea temeiul legal în baza căruia urma să fie stabilit numărul total al alegătorilor care trebuiau să-și exprime opțiunea la referendumul organizat deja pe 29 iulie 2012.
După publicarea hotărârii, a fost adăugată o erată prin care se menționa faptul că vor fi luate în calcul toate persoanele cu drept de vot, și anume, peste 18 milioane de români.
Prin această erată a fost blocată inițiativa Guvernului de a efectua un minirecensământ pentru a-i scoate de pe listele electorale permanente pe românii plecați din țară de mai mult timp.
Erata respectivă a fost întocmită și semnată de judecătorul Ștefan Minea, cel care a trimis adresa de publicare către Guvern și Monitorul Oficial.
Pe baza acestei erate, referendumul a fost invalidat, deoarece din totalul de 18.292.464 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46,24 %), astfel că nu a fost atins pragul de participare, de cel puțin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, notează agerpres.ro.
Lasa un raspuns