Poliția Suceava a atras atenția asupra unei noi provocări periculoase care a apărut pe rețeaua TikTok. Potrivit unui comunicat al poliției, această provocare extrem de periculoasă îi încurajează pe participanți să își administreze doze mari de paracetamol pentru a „demonstra” rezistența organismului. „Iar cel care ajunge să petreacă cele mai multe zile în spital… câștigă? Ce!?
Ceva nu sună bine. Câștigi ce? O intoxicație severă, un ficat afectat, greață, vărsături… iar lista poate continua, în funcție de cât de puternic (sau fragil) este corpul fiecărui participant.
Dragi copii… Dragi elevi… Dragi părinți… Un like sau o vizualizare nu valorează mai mult decât viața!”, a transmis Poliția Suceava.
Pentru prevenirea victimizării copiilor prin acțiuni ce le pot pune în pericol integritatea corporală sau viața, polițiștii Biroului Siguranță Școlară – IPJ Suceava, recomandă:
Elevilor:
– Evitați participarea la provocări periculoase lansate, cel mai adesea în mediul online. Acestea pot părea amuzante sau o modalitatea de a câștiga atenția colegilor ori o cale de atrage urmăritori/aprecieri pe rețelele de socializare însă riscurile sunt mult mai mari decât beneficiile.
– Gândiți-vă la consecințe. Înainte de a imita un comportament văzut online, întrebați-vă dacă merită să vă puneți în pericol sănătatea sau chiar viața.
– Fiți curajoși să spuneți ”NU”. Nu vă lăsați influențați de prieteni sau colegi și nu cedați presiunii acestora de a acționa într-un anume fel, uneori împotriva voinței voastre. Curajul stă în puterea de a lua decizii responsabile.
Părinților:
Monitorizați activitatea online a copiilor. Fiți atenți la ce tip de conținut urmăresc și cu cine interacționează în mediul online.
Discutați despre riscurile la care se expun prin imitarea unor comportamente/acțiuni văzute în mediul online. Explicați-le copiilor că anumite comportamente promovate online pot avea consecințe reale și grave, putându-le afecta în mod iremediabil viața.
Încurajați comunicarea deschisă. Asigurați-vă că copiii dumneavoastră se simt confortabil să vorbească despre ce văd în mediul online sau cu privire la provocările pe care le primesc de la diverse persoane.
Cadrelor didactice:
– Informați elevii despre pericolele din mediul online. Organizați sesiuni de informare în cadrul orelor pentru a le explica elevilor de ce astfel de provocări sunt periculoase.
– Observați comportamentele elevilor pe timpul orelor sau recreațiilor. Semnalați orice comportament care indică participarea la jocuri periculoase.
– Colaborați cu părinții și autoritățile. Împărtășiți informațiile relevante pentru a preveni incidentele în mediul școlar.
Polițiștii Biroului Siguranță Școlară și ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava desfășoară permanent activități cu caracter informativ-preventiv în unitățile de învățământ de pe raza județului Suceava, având în vedere creșterea gradului de siguranță al elevilor.
în loc sa-i indrume pe copiii lor la dezvoltarea gandirii prin sah, olimpiade scolare, prin cunoasterea de Dumnezeu si multe alte activitati frumoase, minunatii părinți le cumpara telefoane smart pt. a-si indobitoci pruncii.
tik-tok si celelalte îi transforma pe bietii copii in dependenti de ecrane, in autisti sociali si mai nou in victime.
felicitări părinților responsabili care au înțeles pericolele din ecrane si poarta grija de pruncii lor pana ce acestia inteleg cum sa gestioneze tot felul de ispite mizerabile.
ceilalti umanoizi, … in câțiva ani vor ajunge cu voia lor, in categoria mobilier viu si animalute de companie cu memoria, gandirea si inteligenta făcută praf.