Senatorul PSD de Suceava George Mîndruță a luat parte la Conferința UE privind Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) și respectiv Politica de Securitate și Apărare Comună (PSAC), organizată de președinția Belgiană a Consiliului UE.
Parlamentarul sucevean le-a vorbit celor prezenți la conferința interparlamentară despre poziția României în raport cu dezvoltarea proceselor și inițiativelor aflate în derulare sub egida PSAC, subliniind că țara noastră are nevoie de măsuri pentru sprijinirea nivelului de ambiție al UE în domeniul securității și apărării.
„România va continua să fie puternic implicată în consolidarea profilului internațional al UE în domeniul securității și apărării. Acest lucru, adoptat la nevoile existente și specificului UE, în deplină sinergie cu NATO. Angajamentul față de o conexiune transatlantică puternică și o apărare consolidată care aduce valoare securității euro-atlantice sunt principii fundamentale pentru noi. România susține ferm intensificarea cooperării dintre UE și NATO și extinderea parteneriatului dintre cele două organizații, în conformitate cu a treia Declarație Comună.O apărare europeană necesită, de asemenea, capacități de apărare și abilitatea de a răspunde provocărilor și amenințărilor la adresa securității. În acest context, investițiile în apărare sunt esențiale.Eforturile de a furniza asistență financiară prin intermediul Facilității Europene pentru Pace, care a devenit un instrument crucial în sprijinul Ucrainei și al altor parteneri vulnerabili, cum ar fi Republica Moldova, sunt considerabile. Republica Moldova rămâne puternic afectată de războiul rus împotriva Ucrainei.În plus, este ținta hibrid, a Rusiei, care utilizează intermediari locali, armament energetic și folosește dezinformarea și propaganda. România își va orienta tranziția către o abordare scalabilă și modulară menită să facă CSDP civilă mai abilă, flexibilă eficientă și eficace. Un Plan Național de Implementare actualizat va fi concentrat pe alinierea la angajamentul Consiliului de a construi și a întări rolul UE ca furnizor global de securitate prin misiuni CSDP civile” a transmis senatorul George Mîndruță.
George Mîndruță a mai spus că sesiunile de până acum s-au concentrat asupra sprijinului acordat Ucrainei împotriva agresiunii Rusiei, implicarea UE în susținerea forțelor armate ucrainene, procesul de extindere UE și implicarea statelor membre în susținerea Ucrainei și Republicii Moldova în procesele de implementarea deplină a reformelor necesare aderării la Uniunea Europeană.
Lasa un raspuns