Oricât de bine au încercat aceşti oameni să se organizeze şi să funcţioneze în micile asociaţii pe care le au ca producători agro-alimentari (fermieri), s-au izbit necontenit de probleme cvasiinsurmontabile, cum ar fi:
– o piaţă concurenţială externă greu de egalat, dacă nu chiar de surclasat
– o lipsă de receptivitate uriaşă din partea autorităţilor române la a facilita şi a susţine demersurile acestor oameni pentru legalizarea muncii lor şi recompensarea lor conformă
– o lipsă completă sau aproape completă a unei legislaţii naţionale în domeniu, care să uşureze şi să susţină munca, dar, în primul rând, demersurile legale ale acestor oameni pentru ca produsele pe care ei le pot oferi să aibă acceptul şi girul de a intra pe pieţele româneşti şi în magazinele de orice tip din România, evident, în conformitate cu standardele şi cerinţele în materie impuse şi reglementate de către Comunitatea Europeană şi internaţională.
„Şi bineînţeles şi nu în ultimul rând, o legislaţie care să confere o protecţie sporită pentru munca şi cadrul muncii acestor oameni, pentru că, după cum bine ştim, condiţiile de climă şi de sol ale României presupun nişte precauţiuni şi cadre speciale, având în vedere că există perioade mari de secetă sau alte fenomene naturale adverse, care pun în pericol recoltele şi, evident, întregul efort al producătorilor şi, în fond, viaţa acestor oameni care trăiesc exclusiv din produsul muncii lor”, a subliniat senatorul Donțu.
De asemenea, Donțu a reamintit de proiectul de lege aprobat în urmă cu puțin timp, pe care l-a iniţiat privitor la obligativitatea existenţei pe rafturile super şi hipermarketurilor a produselor româneşti în proporţie de 51%.
„În schimb, în situaţia tristă şi neplăcută că acesta să se împotmolească undeva pe traseul încâlcit al labirintului legislativ către Preşedinţia României. De aceea, fac un apel cât se poate de serios către domnul preşedinte Klaus Iohannis, în ciuda faptului că domnia sa are o perioadă extrem de aglomerată cu lucruri care, după cum se vede şi am putut vedea şi zilele acestea, sunt de o importanţă crucială pentru noi toţi şi pentru ţara noastră, ca, printr-un efort suplimentar şi o supremă bunăvoinţă şi empatie naţională, să îşi plece privirile şi asupra cererilor, dorinţelor şi nevoilor fermierilor români şi, în final, ale cetăţenilor acestei ţări”, a mai declarat Donțu.
Senatorul are convingerea fermă din tot ce aude şi vede în fiecare zi, că românii preferă să mănânce mâncare românească, produsă pe pământurile ţării lor.
„Aş vrea să închei prin a spune că apelul meu către domnul preşedinte Iohannis, care întârzie promulgarea legii, nu vine ca o formă de manifest politic, ci ca o formă de comunicare firească între domnia sa şi fiecare român, care m-a delegat prin mandatul meu de senator ales să am această comunicare pe o cale mai directă cu preşedintele României şi cu celelalte foruri şi instituţii ale statului român şi nu numai”, a concluzionat Ovidiu Donțu.
Lasa un raspuns