Senatorul PNL de Suceava, Daniel Cadariu, la trei luni de când epidemia a lovit România, a declarat că s-a dovedit că măsurile luate de Guvernul PNL și Președintele Iohannis, au fost prompte, eficiente și corecte: au salvat vieți, au protejat sănătatea românilor, au pus bariere în  calea extinderii pandemiei, i-au ajutat pe semenii noștri aflați în dificultate, au susținut economia și locurile de muncă și că astfel, România a fost mai puțin afectată decât multe alte țări din Europa și din lume. Redăm în continaure comunicatul integral al senatorului PNL.

Argumente introductive

  • Sunt trei luni de când epidemia a lovit România. S-a dovedit că măsurile luate de Guvernul PNL și Președintele Iohannis, au fost prompte, eficiente și corecte: au salvat vieți, au protejat sănătatea românilor, au pus bariere în calea extinderii pandemiei, i-au ajutat pe semenii noștri aflați în dificultate, au susținut economia și locurile de muncă. Astfel, România a fost mai puțin afectată decât multe alte țări din Europa și din lume.
  • Majoritatea covârșitoare a românilor au susținut și susțin aceste măsuri și resping aventurismele si populismele de care dau dovadă iresponsabilii din PSD și acoliții lor. Doar așa, prin solidaritatea masivă a concetățenilor noștri am reușit să depășim șocul inițial al impactului pandemiei, să luptăm împreună pentru înfrângerea flagelului și pentru reîntoarcerea treptată la o viață normală.
  • De la 1 iunie au intrat în vigoare, odată cu nouă fază a măsurilor de relaxare, de reintrare treptată în normalitate, noi măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul stării de alertă. Trecem la măsuri active și cât se poate de concrete în bătălia pentru salvarea și creșterea numărului de locuri de muncă și pentru sprijinirea sectorului privat. E încă o dovadă că suntem pe calea cea bună.
  • De asemenea, Guvernul continuă măsurile de sprijin pentru cei aflați în dificultate, pentru angajații și angajatorii din sectoarele care, fiind încă sub restricțiile impuse de evoluția pandemiei, nu-și pot relua deocamdată activitatea. Nimeni nu este și nu va fi lăsat deoparte.
  • În același timp, Guvernul condus de Ludovic Orban a accelerat ritmul lucrărilor de șantier la marile proiecte de infrastructură rutieră și a deschis noi obiective și fronturi de lucru.
  • Vor urma și alte măsuri, un pachet de investiții masive, deoarece România are nevoie de o economie însănătoșită, de gândire pozitivă și construcție după criza pandemiei și pârjolul pesedist. Guvernul Orban va veni foarte curând cu un pachet masiv de măsuri liberale pentru relansarea și reconstrucția economiei. Voința Guvernului PNL este să schimbe în bine cursul economiei, punând accent pe investiții, dezvoltare, inovare. Vestea bună este că finanțarea acestor noi măsuri este consolidată: Uniunea Europeană a adoptat recent un pachet consistent de finanțare pentru ieșirea din criza provocată de pandemie, iar României îi va reveni suma de 33 de miliarde de euro.
  1. Măsuri active de sprijin destinate angajaților și angajatorilor în contextul stării de alertă

Guvernul PNL are ca prioritate majoră intensificarea bătăliei pentru locurile de muncă ale românilor într-o economie lovită dur de criza provocată de coronavirus. În prima fază, Guvernul a susținut plata șomajului tehnic pentru sute de mii de angajați cu contractele de muncă suspendate temporar. Miza a fost salvarea locurilor de muncă în cea mai dificilă parte a crizei. Acum, Executivul condus de Ludovic Orban trece la faza a doua, cu un nou set de măsuri care vizează atât păstrarea a cât mai multor locuri de muncă existente, cât și crearea altora noi pentru cei aflați în căutare de joburi (tinerii între 16 și 29 de ani, persoanele în vârstă de peste 50 de ani, compatrioții noștri reîntorși acasă după ce și-au pierdut joburile în străinătate). Cuvântul de ordine este: stare de alertă maximă pentru salvarea și creșterea numărului de locuri de muncă.

  • Guvernul plătește o parte din salariile celor întorși la lucru. Începând cu 1 iunie 2020, angajații care au primit indemnizația de șomaj tehnic, suportată de la buget în proporție de 75% și cărora le sunt menținute contactele, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni de plata unei părți din salariu, reprezentând 41,5 % din salariul de bază, dar nu mai mult de 41,5 % din câștigul salarial mediu brut. Condiția este ca respectivul angajat să fi avut contractual de muncă suspendat minimum 15 zile. Angajatorii au obligația menținerii raporturilor de muncă până la 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri. Procedura de plată este aceea de decontare: angajatorii vor plăti costul salarial și contribuțiile, iar apoi, în maximum 10 zile, vor primi fondurile aferente de la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă.
  • Ofertă pentru stimularea angajărilor: Guvernul plătește jumătate din salariu în cuantum de maximum 2500 de lei lunar, pe un an. Tot începând cu 1 iunie 2020, angajatorii care încadrează cu normă întreagă persoane în vârstă̆ de peste 50 de ani ale căror contracte de muncă au încetat din motive neimputabile lor și tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, înregistrați ca șomeri, primesc lunar pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2500 de lei. Angajatorii au obligația menținerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de încă 12 luni după împlinirea acestui termen.
  • Românii întorși din străinătate vor fi ajutați să-și găsească joburi. Măsura plății a jumătate din salariu, pe o perioadă de un an, se aplică și în cazul încadrării în muncă a cetățenilor români cărora le-au încetat raporturile de muncă cu angajatorii străini aflate în derulare pe teritoriul altor state, din motive neimputabile lor, prin concediere. Estimări recente arată că numărul românilor întorși din străinătate și aflați în căutarea unui loc de muncă se ridică la aproximativ 350 000.
  • De aceste măsuri de sprijin nu vor beneficia angajatorii de tip instituții şi autorități publice, dar nici angajatorii care se află în stare de insolvență̆, reorganizare judiciară, faliment, dizolvare, lichidare ori administrare specială, care au activitățile suspendate sau restricții asupra acestora din alte motive decât cele generate de răspândirea COVID-19.
  • Indemnizația de șomaj tehnic acordată acolo unde se mențin restricțiile de activitate. De la 1 iunie 2020, indemnizația de șomaj tehnic, va fi menținută, pentru toate domeniile de activitate în care se mențin restricțiile stabilite până la ridicarea acestora.
  • Bilanțul de la sfârșitul lunii mai cu privire la acordarea șomajului tehnic în perioada stării de urgență și a stării de alertă arată că Guvernul PNL a reușit, în comparație cu alte țări europene, un rezultat foarte bun: 2,8 miliarde de lei pentru 1.800.000 de persoane.

 

  1. Continuarea măsurilor de protecție socială: elevii vor circula gratuit
  • Guvernul a decis că elevii vor beneficia în mod gratuit de transport local, transport cu trenul, pe tot parcursul anului calendaristic. Naveta între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați va fi asigurată pe toată perioada anului școlar.
  • Guvernul Orban a adoptat procedura detaliată care le permite să circule pe toate tipurile de transport, fără a mai fi nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a cumpăra bilete sau abonamente. Decontul acestor documente se va face direct între transportatori și autoritățile statului direct responsabile.
  • Transportul elevilor, o problemă despre care au vorbit guverne la rând, nerezolvată, este una dintre principalele cauze ale abandonului școlar. Vorbim despre un efort considerabil, dar Guvernul Orban respectă dreptul la educație garantat de Constituție, sprijinind concret mai ales elevii din categoriile cele mai vulnerabile, pentru a continua să meargă la școală.
  • Pe 14 mai, Guvernul a adoptat ordonanța prin care am decis ca operatorii de transport să asigure transportul gratuit elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor sau chiar a retragerii licenței de traseu în cazul transportului interjudețean.
  1. Ce părea imposibil sub pesediști, astăzi este real: pe mari șantiere de autostrăzi și drumuri expres se lucrează din plin

În ultimii ani, când auzeau de autostrăzi, drumuri expres și mari proiecte de infrastructură, românii dădeau din umeri exasperați. Pe bună dreptate. Guvernările PSD au fost campioane absolute în producția ”Autostrăzile minciunii”. De câteva luni însă, șantierele lăsate în amorțire pe vremea pesediștilor și-au reluat activitatea. Vechi proiecte ținute ani de zile la sertar au prins viață pe teren și vor avea noi fronturi de lucru deschise în lunile următoare. Este pasul de la promisiunile nesfârșite din anii trecuți, învelite cu hărți desenate și redesenate la televizor, la fapte concrete.

  

  • Șantierele lăsate în amorțire de guvernele PSD si-au reluat activitatea. Vechile proiecte ținute ani de zile la sertar de pesediști au prins viață pe teren și vor avea noi fronturi de lucru în lunile următoare . Guvernul PNL a deschis lucrări pe 70 de km de autostradă și drumuri expres din cei 164 de km aflați în lucru și va inaugura fronturi de lucru pe încă 80 de kilometri până la sfârșitul anului.
  • Săptămâna trecută a fost semnat contractul pentru lotul Târgu Mureș-Ungheni din Autostrada Transilvania. Contractul prevede execuția lucrărilor pentru lotul 1 (Tg Mureș-Ungheni 4,5 km) și drumul de legătură (4,7 km). Termenul de execuție este de 12 luni, iar valoarea contractului este de 284,91 milioane de lei fără TVA.
  • Semnarea contractului de la Tg Mureș va fi urmată, în două săptămâni, de parafarea contractului de proiectare și execuție pentru încă 30 de km din autostrada Transilvania, tronsonul Biharia-Chiribiș.
  • Guvernarea PNL a reușit să înceapă lucrările la Autostrada Sibiu-Pitești (tronsonul Sibiu-Boița), un proiect vital pentru România blocat constant de guvernările PSD. Mai mult, foarte recent a fost semnat a semnat contractul pentru tronsonul 5 al autostrăzii Sibiu-Pitești.

 

  1. Planul european de redresare completează eforturile Guvernului PNL

   Guvernul liberal a spus încă de la început că pentru a trece peste această perioadă economică complicată vor fi folosite fonduri proprii, fonduri europene și bani pe care îi vom împrumuta de pe piețele interne și internaționale. Deja românii cunosc programele pe care le-a lansat guvernul, precum IMM Invest – prin care sunt ajutate companiile românești afectate de criză – sau plata angajaților aflați în șomaj tehnic. Acum Guvernul PNL are oportunitatea unor utilizării unor fonduri de 33 de miliarde de euro prevăzute în Planul de redresare economică al Uniunii Europene.

  • 33 de miliarde de euro pentru redresarea economică și reconstrucția României. România va utiliza fondurile europene prevăzute în planul de redresare economică pentru Europa în mod responsabil. Comisia Europeană a transmis acest proiect către Parlamentul European și către Consiliul European, ce urmează să-l aprobe. Țara noastră este una dintre țările câștigătoare, alături de Spania și Italia. Am reușit să negociem la Bruxelles un pachet foarte mare, al 6-lea în Uniunea Europeană. Astfel, România va primi în total 33 de miliarde de euro – din care 19 miliarde fonduri nerambursabile. România este a doua țară din Europa de Est ca sumă totală pe care o va primi de la UE, după Polonia. Ne propunem să atragem toți acești bani și să-i folosim înțelept, pentru dezvoltarea economiei românești, pentru sprijinirea companiilor românești, pentru angajații români și chiar pentru a construi noi spitale regionale de care avem atât de mare nevoie.
  • Peste un miliard și jumătate de euro din fonduri europene folosiți deja pentru combaterea pandemiei. Până acum, guvernul PNL a atras fonduri europene substanțiale pentru combaterea pandemiei: 300 de milioane de euro pentru plata șomajului tehnic, 350 de milioane de euro pentru dotarea spitalelor, 225 de milioane de euro pentru sprijinirea a peste un milion de români aflați în situații defavorizate sau risc de sărăcie, 20 de milioane de euro stimulente pentru medicii aflați în prima linie, 682 de milioane de euro pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
  • Fonduri europene salvate, întârzieri recuperate. În doar 6 luni, guvernul PNL a recuperat întârzieri de ani de zile: au fost semnate contractele pentru spitale regionale din Craiova și Iași pe care PSD a eșuat să le facă în 6 ani, au fost lansate 13 apeluri de proiecte cu finanțare europeană care cumulează peste 800 de milioane de euro, s-a evitat dezangajarea a 600 de milioane de euro încă din primele săptămâni de guvernare. România a depășit cu peste 467 milioane de euro ținta de dezangajare. De asemenea, a fost alocat un buget de aproximativ 500 milioane de euro din fonduri europene pentru înființarea de rețele noi de distribuție a gazelor naturale în localitățile din România. În plus, România a adoptat deja cadrul legislativ care va permite să putem absorbi bani europeni chiar din prima zi a viitorului Cadru Financiar Multianual 2021 – 2027. Este pentru prima dată de când România a aderat la UE când este adoptat din timp cadrul legislativ pentru viitorul exercițiu financiar.
  • Dezastrul guvernării PSD în materie de fonduri europene:
  • Au ratat construcția celor 3 spitale regionale care fuseseră aprobate de Comisia Europeană pentru a fi construite din fonduri europene în exercițiul financiar 2014 – 2020, adică din bani gratis. Contractele a două din cele 3 spitale au fost semnate de Guvernul PNL în doar 6 luni.
  • Timp de șase ani, 2014 – 2019 , Guvernele PSD au atras doar o treime din fondurile europene structurale și de coeziune alocate României din Bugetul Multianual al Uniunii Europene 2014 – 2020. Revine în sarcina Guvernului PNL să atragă în timpul rămas restul de două treimi din bani.
  • Fraude cu fonduri europene. Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene prin favorizarea companiei TelDrum.
  • Eșec în construcția autostrăzilor, întârzieri-record și pagube în buzunarul românilor. Guvernele PSD au eșuat în utilizarea miliardelor de euro fonduri europene pentru construcția de autostrăzi. Cifrele spun totul: precedenta guvernare PSD promitea în ianuarie 2017 sute de kilometri de autostradă! Dar niciun kilometru de autostradă nou nu a fost început și finalizat de precedenta guvernare PSD în 3 ani de zile. Au fost inaugurate doar bucăți din foste autostrăzi începute înainte și care au acumulat mii de zile de întârzieri sub guvernările PSD.
  • Uniunea Europeană a alocat în trecut sume uriașe de bani ce puteau fi folosite de fostele guverne ale României pentru construcția de noi spitale. În exercițiul financiar actual, care se încheie în curând, au existat bani pentru spitale. Chiar PSD în programul de guvernare din 2016 a promis că va construi 8 spitale regionale cu fonduri europene, însă când au ajuns la guvernare au început să critice instituțiile europene care ne rugau pur și simplu să facem proiecte și să le luăm banii!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.