Senatorul PSD Virginel Iordache a anunțat că a fost modificată și completată Legea bibliotecilor Nr.334/2002 cu modificările și completările ulterioare, prin introducerea unor noi prevederi referitoare la creșterea fondului de carte din bibliotecile școlare care trebuie sa fie de cel puțin 5% anual din numărul total de preșcolari și elevi din cadrul unității școlare.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii bibliotecilor nr. 334/2002 cu modificările şi completările ulterioare a fost adoptată. Amendamentele aduse de Comisia de învățământ la această propunere legislativă sunt următoarele:
1. Articolul 38 se modifică și va avea următorul cuprins: „Art. 38- (1) Finanțarea bibliotecilor școlare se face din bugetul anual al unităților de învățământ de stat în cadrul cărora funcționează, din fondurile alocate din bugetul Ministerului Educației Naționale. (2) Autoritățile locale pot finanța bibliotecile școlare. (3) Ministerul Educației Naționale prevede în bugetul propriu fonduri destinate exclusiv pentru achiziția de documente specifice bibliotecilor din subordine”.
2. După alineatul (13) al art. 40 se introduce un nou alineat, alin (14), cu următorul cuprins: „(14) Creșterea anuală a colecțiilor din bibliotecile școlare trebuie să fie minimum 5% din numărul tot al elevilor și preșcolarilor.”
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește piața de carte, fapt care arată lipsa unei strategii-cadru și a unei analize serioase cu privire la încurajarea lecturii, prin măsuri active de stimulare a pieței.
Potrivit expunerii de motive, actualizarea fondului de carte din biblioteci trebuie să reprezinte o prioritate pentru domeniul educației, având în vedere că în multe zone din mediul rural stocul de cărți este alcătuit în mare parte din donații. În prezent, bibliotecile școlare deservesc circa 3 milioane de elevi și cadre didactice, care sunt privați, în multe zonă din țară, de apariții editoriale noi și de o selecție diversificată și consistentă a materialelor didactice din cadrul bibliotecilor.
Lasa un raspuns