Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache, a precizat că trăim într-una dintre acele perioade istorice la care, peste ani, urmașii noștri, vor privi înapoi și vor judeca dacă oamenii politici, de astăzi, au înțeles corect direcția spre care să ducă țara, sau au ratat un moment important pentru viitorul națiunii.

„Epidemia de Covid-19 împreună cu contextele economice, politice și sociale pe care le traversăm, cer să dovedim reale calități omenești, manageriale dar și diplomatice și politice. Consider că în perioada imediat următoare, se va alege «grâul de neghină» și de pe scena politicii naționale, dar și internaționale, vor dispare acele personaje care nu fac cinste țărilor pe care le reprezintă. În acest sens, îndrăznesc să fac o comparație între cel care se afla în fruntea statului acum 143 de ani, regele Carol I și actualul președinte al României, domnul Klaus Iohannis. Amândoi sunt nemți și amândoi au ajuns, printr-o anumită conjunctură, să conducă destinele acestei țări. Dar diferența dintre ei este …. de la cer la pământ. Carol I a fost încoronat principe domnitor la 10 Mai 1866. El a fost primul care a oferit României o Constituție, una neobișnuit de liberală pentru acea vreme. Printre altele, interzicea pedeapsa cu moartea sau confiscarea averii. Carol I a reorganizat armata română, pe care a condus-o în 1877-1878 contra otomanilor în Războiul de Independență. Ca urmare a victoriei, România a primit Dobrogea. Trei ani mai târziu, Carol I devenea primul Rege al României”, a explicat senatorul Virginel Iordache.

Acesta a adăugat că, în anii care au urmat, Carol I a reorganizat economia țării, a investit în industrie și în agricultură, precum și în transporturi. În timpul domniei sale, în România a fost construită prima rafinărie de petrol din lume, la Ploiești, dar și cel mai lung pod din Europa, cel de peste Dunăre, de la Cernavodă. În 1866, la venirea în țară a lui Carol I, în România nu exista nici un kilometru de cale ferată. La moartea sa, în 1914, existau 3.500 de kilometri de cale ferată în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova. Tot în timpul lui Carol I, România s-a numărat printre învingătorii din Cel de-al Doilea Război Balcanic, care a adus României Cadrilaterul. Practic, în cei 48 de ani de domnie ai lui Carol I, România s-a transformat dintr-o țară eminamente agricolă, într-un stat în plină dezvoltare, care avea încă mari probleme sociale, dar care cunoștea un progres rapid în toate domeniile. Istoricii spun că Regele Carol I nu a fost atât de iubit precum predecesorul său, principele Alexandru Ioan Cuza, dar a fost cel mai respectat șef de stat din istoria românilor.

„În schimb, ce ne oferă astăzi domnul Klaus Iohannis? Dacă regele Carol I ne-a oferit o Constituție, Klaus Iohannis o calcă în picioare, punând la îndoială deciziile Curții Constituționale a României, dorind ca aceasta instituție să interpreteze Constituția țării după cum dorește domnia sa, nu în litera și spiritul legii. Dacă regele Carol I ne-a lăsat o Românie independentă, independență pe care am sărbătorit-o acum o lună Klaus Iohannis urmărește mai degrabă să pună această independență în interesul firmelor și țărilor străine, amanetându-ne viitorul și șansa de a fi stăpâni în țara noastră, preferând să ne știe sclavii multinaționalelor și a țărilor producătoare de sparanghel. Dacă Carol I a păstrat vie credința în unitatea neamului românesc, încurajând patriotismul și naționalismul, înțelegând că doar dragostea de țară poate ajuta poporul român să crească, să evolueze și să se dezvolte, Klaus Iohannis nu face nimic altceva decât să dezbine societatea românească, împărțind românii între ai lui și restul. În acest sens, Carol I s-a dovedit un rege al tuturor românilor, în timp ce Klaus Iohannis este numai președintele celor care l-au votat și uneori nici al lor, dezamăgind pe foarte multă lume prin prestația sa. Am ținut să fac acestă paralelă pentru a arăta realitățile României anului 2020. Îmi pare rău că am făcut-o, dar am fost mai mult decât iritat de incapacitatea diplomatică a președintelui României de a gestiona ziua de 4 Iunie, ziua Trianonului”, a subliniat Virginel Iordache.

Acesta a adăugat că a considerat că este necesar să arate diferența dintre doi conducători ai tării, amândoi nemți, dintre care Carol I și-a înțeles menirea, iubind poporul român și țara, în timp ce celălalt dovedește că își iubește doar propria persoană, România însemnând foarte puțin pentru domnia sa.

„Închei această expunere arătând că ceea ce definește un popor și tăria clasei sale politice sunt valorile la care aderă, proiectele pe care și le propune și pe care le aduce la îndeplinire. De ce am ținut și țin atât de mult la ziua Trianonului? Această zi marchează cele două repere fundamentale pentru noi: construirea unui stat român puternic dar și posibilitatea integrării în Uniunea Europeană, iar lecțiile trecutului ne arată fără echivoc că țara aceasta, pe care noi o iubim, ca pe maica noastră, s-a dezvoltat doar când s-a asociat proceselor politice europene și atunci când politicienii cu viziune și dragoste de țară au pus proiectele naționale deasupra intereselor partizane. P. S. Pentru cei care se întreabă, le răspund simplu: sunt un republican convins, dar respect regalitatea”, a conchis senatorul Virginel Iordache.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.