Senatul a votat supraimpozitarea pensiilor speciale de peste 7.000 de lei, iar proiectul legislativ va merge în Camera Deputaților, unde va primi votul decisiv. Măsura a fost anunțată încă din vară de către Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.
Aceasta urma să fie adoptată inițial prin ordonanță de urgență, odată cu rectificarea bugetară din luna august. Dar proiectul a fost trimis în Parlament, unde a generat un adevărat scandal între putere și opoziție. Se vor taxa cu 30% pensiile speciale care depășesc 7.000 de lei și cu 50% sumele care depășesc 10.000 de lei
Opoziția a acuzat că nivelul ales de taxare elimină astfel pensiile speciale ale parlamentarilor și pe cele ale primarilor, proaspăt acordate prin Codul Administrativ.
Motivul pentru care magistrații primesc pensii speciale este acela că procurorii și judecătorii au o serie de incompatibilități și nu pot desfășura mai multe activități, cum ar fi să aibă firme sau să deruleze activități economice.
Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) a criticat dur în luna iulie intenția de taxare a pensiilor speciale, afirmând că eventuala impozitare a pensiilor magistraților ar contravine independenței justiției.
Militarii, polițiștii, jandarmii, pompierii și spionii
Militarii, polițiștii, jandarmii, pompierii și angajații serviciilor secrete primesc, la rândul lor, pensii speciale. Acestea sunt de fapt pensii de serviciu moderne și au fost instituite de către Alexandru Ioan Cuza. Anterior, acestea au existat sub altă formă: domnitorii acordau soldaților moșii pentru serviciul prestat în armată. Ministerului Apărării arată că un fost magistrat militar încasează cea mai mare pensie, de 35.383 de lei. Pensia medie pentru un militar este de 3.480 de lei. Pensiile speciale ale angajaților din Ministerul de Interne au intrat în colimatorul opiniei publice în ultimii ani după ce coaliția PSD-ALDE le-a majorat considerabil și a scăzut puternic vârsta de pensionare.
Unele categorii profesionale se pot retrage la 40-45 de ani.
În privința pensiilor spionilor, din bugetul Serviciului Român de Informații (SRI) se plătesc și pensiile celor de la Serviciul de Informații Externe (SIE). Libertatea a întrebat recent care este cuantumul celei mai mari și celei mai mici pensii plătite de SRI, dar instituția a spus că datele sunt la secret.
Parlamentarii și-au votat pensii speciale
Parlamentarii și-au votat pensii speciale în anul 2015. În esență, pensia parlamentarilor nu este numită pensie specială, ci indemnizație. Cea mai mică valoare a indemnizației pentru limita de vârstă este de 2.037 de lei, iar cea mai mare este de 12.168 de lei, potrivit instituției.
Sursa: Libertatea.ro
Lasa un raspuns