Parlamentarii aflați în conflict de interese în perioada 2007-2013 pe baza raporturilor ANI scapă de interdicții. Senatul, care este camera decizională, a adoptat noua formă a legii Agenției Naționale de Integritate, inițiată de social-democratul Florin Iordache. Proiectul are acum nevoie de semnătura președintele Iohannis.

Decizia de nerespectare a legii privind conflictul de interese în perioada 2007 – 2013 încetează de drept doar pentru parlamentari, nu pentru toți aleșii, cum propusese Florin Iordache. Acest amendament a fost introdus de senatorul PSD Marian Pavel. Opoziția a contestat vehement tot proiectul, pe care îl consideră o jignire la adresa românului de rând.

Legea ANI a trecut de Senat cu 77 voturi pentru și 39 împotrivă și va fi trimisă pentru promulgare președintelui Klaus Iohannis.

Senatoarea USR Florina Presada le-a transmis colegilor din PSD vizați de noile modificări să meargă să-și ridice darurile, moment în care președintele de ședință i-a tăiat microfonul.

ANI a avertizat din timp că aceste modificări ar putea avea efecte devastatoare asupra dosarelor în derulare. Practic, toate cazurile descoperite de Agenția Națională de Integritate care nu au ajuns la sentințe definitive sau la aplicarea de sancțiuni ar putea fi anulate.

Printre cei care ar putea scăpa de incompatibilități și conflicte de interese se află și actualul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, parlamentarii Steluţa Cătăniciu, Iulian Iancu şi foştii parlamentari William Brânză, Petru Călian, Mihăiţă Calimente, Cătălin Croitoru, Relu Fenechiu sau Mădălin Voicu.

____________________________________________________

Comisia juridică din Senat: Raport favorabil pentru modificarea Legii ANI

Comisia juridică din Senat a întocmit, luni, raport favorabil pentru modificarea Legii ANI prin care încetează unele interdicţii pentru parlamentari.

Comisia juridică a Senatului a eliminat un amendament adoptat de deputaţi şi a reformulat un altul la proiectul pentru care Camera Deputaţilor s-a exprimat în urmă cu o săptămână în calitate de prim for legislativ sesizat.

Articolul reformulat de senatorul PSD Marian Pavel şi acceptat de Comisia juridică prevede că ‘interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007 – 2013 în temeiul articolului 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007 – 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept’.

Comisia juridică a Senatului a eliminat amendamentul adoptat de Camera Deputaţilor potrivit căruia ‘persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor actuale sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate’.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii 144/2007 privind înfiinţarea şi funcţionarea ANI, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative va intra luni în plenul Senatului care se va exprima în calitate de Cameră decizională.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.