Senzorii de umiditate și temperatură ocupă topul celor mai căutate dispozitive de mediu. Acestea sunt concepute pentru a analiza nivelul de umiditate și temperatură în aer, în situații în care există condiții de aer extreme sau care trebuie controlate din diverse cauze.
Umiditatea indică prezența vaporilor de apă în aer, care la rândul lor pot afecta procesele de fabricație în diverse industrii. Monitorizarea umidității este esențială în industria alimentară, industria medicală, existând potențial de pericol pentru echipamentele medicale, precum și pentru procesele biologice, chimice sau fizice din diverse ramuri ale industriilor.
Funcționarea senzorilor de umiditate
Senzorii de umiditate includ un detector de umiditate și un termistor pentru măsurarea temperaturii. Schimbările de la nivelul permitivității materialului dielectric sunt măsurate pentru a se putea aprecia care sunt valorile umidității relative.
Materialele cu rezistivitate redusă sunt valorificate pentru formarea unui nou senzor rezistiv care este montat deasupra a doi electrozi. Modificările valorilor rezistivității materialului sunt direcționate către măsurarea nivelului de umiditate. Materialele rezistive utilizate de regulă în senzorul rezistiv sunt: electroliții solizi, polimerii conductori și sarea. Valorile de umiditate extreme sunt măsurate prin intermediul senzorilor termici conductivi pe baza unor parametrilor de temperatură, presiune, masă și rezistivitate. Calcularea nivelului de umiditate se efectuează prin măsurarea modificărilor de la nivelul valorilor de rezistivitate și conductivitate cu ajutorul senzorilor digitali.
Senzorii de umiditate: domeniu de aplicare
Senzorii de umiditate furnizează măsurătorile valorilor de vapori de apă din aer sub forma semnalelor electronice. Implicit, aceste dispozitive semnalează umiditatea relativă. Aceasta este esențială pentru sistemele de încălzire, aparatele de aer condiționat, sau pentru administrarea instalațiilor.
Senzorii de umiditate de înaltă performanță pot fi implementați în aplicațiile IoT, proces care face posibilă asocierea măsurătorilor de umiditate cu senzorii de temperatură și încurajează performanța aplicațiilor IoT pentru diferite industrii.
Funcționarea senzorilor de temperatură
Măsurarea nivelului de temperatură se efectuează în diferite moduri: prin contactul direct cu sursa de încălzire, prin folosirea energiei radiate sau de la distanță.
Senzorii de temperatură cu contact implică un contact direct cu suprafața de măsurare a temperaturii, fie solidă, lichidă ori gaz. Senzorii de temperatură de contact care sunt utilizați în mod obișnuit sunt prevăzuți cu termistori, termostate și senzori de temperatură cu semiconductori. Dispozitivele de contact fac posibilă monitorizarea continuă și colectarea datelor.
Senzorii de temperatură fără contact sau data logger wirelss temperatura sunt folosiți pentru obținerea valorilor în medii cu potențial major de risc, în care trebuie menținută distanța față de o anumită suprafață. Senzorii cu infraroșu sunt cei mai răspândiți senzori de temperatură fără contact. Domeniile de aplicare sunt următoarele: atunci când obiectul de interes se află în mișcare continuă, sau la o distanță foarte mare, se află într-un mediu cu grad crescut de risc sau la temperaturi extreme, unde un senzor de contact nu ar putea furniza rezultate corecte.
Senzorii de temperatură furnizează intrări într-un sistem pentru măsurarea temperaturii corespondente unei suprafețe sau mediu. Controlul precis al temperaturii este esențial pentru succesul anumitor procese din industria sanitară publică, în industria biomedicală, industria cauciucului și a plasticului, în aplicații de energie regenerabilă, industria alimentară.
În concluzie, senzorii de temperatură și umiditate trebuie să ofere eficiență, precizie, capacitatea de recuperare de la condens, rezistență la contaminați fizici și chimici și compatibilitate cu anumite sisteme.
Pe ellab.ro ai la dispoziție o gamă variată de senzori de umiditate și temperatură, necesari pentru simplificarea proceselor aferente majorității industriilor.
Sursa foto: pixabay.com
Lasa un raspuns