Regia Națională a Pădurilor – Romsilva invită organizația Greenpeace România să verifice, împreună cu specialiștii Direcției Silvice Suceava și autoritățile competente, lucrările silvice efectuate de Direcția Silvică Suceava, semnalate recent de activiștii de mediu, punând la dispoziția acestora toate documentele și informațiile necesare pentru o corectă documentare.

Invitația survine după ce organizația Greenpeace a făcut publice mai multe fotografii cu lucrări silvice efectuate în fondul forestier proprietatea publică a statului, pe raza Ocolului Silvic Vama din cadrul Direcției Silvice Suceava, în U.P. I Deia, u.a. 53A, acestea fiind prezentate neconform cu realitatea.

„Ne exprimăm regretul că organizația respectivă nu a solicitat informații Direcției Silvice Suceava înainte de a publica informații sau imagini, pentru o corectă informare a opiniei publice. Lucrările silvice din unitatea amenajistică 53A sunt legale, autorizate, dețin toate avizele necesare și sunt prevăzute în amenajamentul silvic. Aceste lucrări nu sunt „tăieri rase”, lucrarea fiind una de tăiere de regenerare – progresivă de racordare. Precizăm că în urma verificărilor efectuate de personalul silvic a rezultat că regulile silvice de exploatare au fost respectate. Pe aceste suprafețe urmează să fie efectuate lucrări de completări ale regenerării naturale în campaniile de împăduriri de anul viitor pe o suprafață de 5,3 hectare, dintr-un total de 15,3 hectare, întreaga suprafață a unității amenajistice 53A.

De asemenea, precizăm că autovehiculul prezentat în imagini de organizația Greenpeace efectua un transport legal de bușteni, având avizul de însoțire secundar seria AA și numărul 2997809/28.06.2019, pentru care s-a emis codul unic 11D07BADY6FCD, pentru cantitatea de 42,97 metri cubi bușteni”, se transmite în comunicat. 

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este o instituție transparentă și deschisă dialogului cu reprezentanții societății civile și își exprimă speranța că reprezentanții organizației vor da curs invitației și vor prezenta corect modul în care sunt administrate pădurile proprietatea publică a statului.

De remarcat este și faptul că ritmul în care activiștii de mediu furnizează informații în spațiul public este destul de greu de egalat întrucât fiecare informație trebuie demontată prin probe care, necesită, automat, mai mult timp.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.