Toamna s-a instalat deja, iar temperaturile scad de la o săptămână la alta. Prin urmare, cu toții ne gândim că se apropie sezonul rece, așa că vom fi nevoiți curând să pornim iar sistemele de încălzire pentru a ne asigura confortul termic necesar în această perioadă a anului.

Cu toate acestea, centralele au fost în repaus câteva luni bune, iar înainte de a fi folosite, necesită anumite verificări și pregătiri. Acest lucru este recomandat mai ales dacă folosești combustibil solid pentru încălzire, așa că dacă ai o centrală pe lemne trebuie să iei măsurile necesare pentru a te asigura că sistemul tău de încălzire va fi cât se poate de eficient pe tot parcursul iernii.

În rândurile următoare vei descoperi mai multe recomandări care îți vor fi de foarte mare ajutor în cazul în care te regăsești în această situație.

  • Curățarea și verificarea coșului de fum

Pentru posesorii de centrale pe lemne curățarea și verificarea coșului de fum este una dintre cele mai importante lucrări. 

Coșul de fum asigură evacuarea gazelor rezultate în urma arderii lemnului, iar odată cu trecerea timpului se va acumula funingine și creozot, care ar putea cauza incendii în cazul în care nu sunt eliminate.

Prin urmare, este esențial să cureți coșul de fum în cele mai mici detalii. În acest fel, nu numai că vei putea evita situația în care ar putea fi produs un incendiu, dar totodată sistemul de încălzire va funcționa mult mai eficient.

  • Curăță cazanul și schimbătorul de căldură

De asemenea, nu trebuie să uiți de curățarea schimbătorului de căldură și a cazanului deoarece acestea ar putea prezenta, la rândul lor, depuneri care ar putea fi periculoase și care vor afecta, fără îndoială, randamentul sistemului de încălzire.

Sigur nu îți dorești să te expui unor astfel de pericole și nici ca sistemul tău de încălzire să fie mai puțin eficient, iar de aceea este esențial să cureți și aceste componente.

În acest sens, poți folosi un aspirator de cenușă dar și perii pentru a curăța schimbătorul de căldură și cazanul centralei tale pe lemne.

  • Pregătește stocul de lemne

Dacă te-ai asigurat că sistemul tău de încălzire este în condiții optime, va trebui să îți îndrepți atenția către stocul de lemne. Mai precis, tot ce trebuie să faci este să te asiguri că ai un stoc suficient de lemne pentru toată iarna, astfel încât să nu fii nevoit să cumperi lemn de foc mai târziu la suprapreț. 

În ceea ce privește calitatea lemnului de foc, îți recomandăm să optezi pentru lemnul de esență tare, precum fagul sau stejarul, deoarece astfel vei avea parte de o putere calorică ridicată, iar casa îți va fi încălzită cu o cantitate mai mică de lemn de foc.

  • Întreținerea periodică

În final, înainte de a pune centrala pe lemne în funcțiune pentru sezonul rece, ar trebui să apelezi la serviciile unui specialist care să facă o inspecție completă sistemului tău de încălzire. Toate aceste verificări pot identifica eventualele probleme care ar putea apărea în timpul iernii, așa că vor fi prevenite și remediate la timp, întocmai pentru a nu avea parte de momente neplăcute atunci când ți-e lumea mai dragă.

Ar putea fi utilă și verificarea izolației locuinței, chiar dacă nu are numaidecât legătură cu centrala pe lemne. Este esențial ca locuința să fie eficient izolată pentru a reduce pierderile de căldură, iar astfel nu va fi necesar să folosești foarte mult combustibil solid pentru a-ți încălzi casa. 

Acestea sunt, așadar, cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru pregătirea centralei pe lemne pentru iarnă. Atât timp cât vei aplica fiecare sfat în parte, nu numai că sistemul tău de încălzire va funcționa mai eficient, dar totodată va fi redus riscul de accidente, iar costurile pentru încălzire vor fi reduse și ele.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.