Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România – FRĂȚIA Filiala Suceava a solicitat Prefectului județului Suceava întrunirea Comisiei Județene de Dialog Social în care să fie analizate nemulțumirile salariaților din sănătate și asistență socială ca urmare a apariției O.U.G. nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Revendicările salariaților din sănătate și asistență socială susținute de Federația SANITAS din România sunt:

– aplicarea prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice;

– stabilirea sporului de condiții prin raportare la salariul de bază aflat în plată;

– acordare stimulentului de risc salariațiilor din sistemul de asistență socială.

Consecvent rolului său de mediator social, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a convocat vineri, 8 ianuarie 2021, la sediul Instituției Prefectului Județul Suceava, o întâlnire a factorilor implicați în sectorul sanitar și de asistență socială din județ.

Astfel, la întâlnirea sus-menționată, au participat reprezentanți ai UJ CNSLR FRĂȚIA Suceava, USJ SANITAS Suceava, USJ SANITAS Gura Humorului, conducerea Consiliului Județean Suceava, reprezentanți ai I.T.M. Suceava, C.J.A.S.S. Suceava, D.S.P. Suceava și ai D.G.A.S.P.C. Suceava.

În principal, discuțiile s-au axat pe identificarea unor soluții în vederea modului de aplicare a Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice, în contextul apariției, la data de 31.12.2020, a O.U.G. nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

Față de revendicările prezentate de către reprezentanții sindicatelor, dar și a precizărilor acestora, a reieșit că la nivelul județului Suceava a fost dispuse măsuri imediate de către autoritățile publice județene, de natură a asigura recompensarea tuturor persoanelor din domeniul medical și de asistență socială angrenate în lupta împotriva coronavirusului, iar în situații punctuale, a fost dispusă reanalizarea acestora și corectarea lor, fiind asigurată o abordare echitabilă la nivelul salariaților.

Prefectul județului Suceava a reiterat disponibilitatea autorităților județene de a acorda sprijin necondiționat salariaților din sistemul de sănătate și asistență socială, angajându-se în mod public în susținerea solicitărilor formulate, prin efectuarea în regim de urgență a demersurilor necesare în vederea clarificării cadrului normativ, care ar permite soluționarea favorabilă imediată a integralității revendicărilor formulate de către reprezentanții salariaților din sistemul de sănătate și asistență socială de la nivelul județului.

Totodată, având în vedere declararea pandemiei de COVID-19 drept urgență de sănătate publică de importanță internațională, precum şi faptul că Uniunea Europeană a luat măsuri fără precedent, unindu-şi forţele cu diferite ţări din lume şi cu organizaţii internaţionale din domeniul sănătăţii pentru garantarea accesului universal la testare, tratamente şi vaccinuri, unul dintre obiective fiind asigurarea unui acces echitabil şi la preţuri rezonabile la vaccinurile împotriva COVID-19 pentru toţi cetăţenii Uniunii Europene, în condiţiile în care actualul context pandemic nu relevă o evoluţie favorabilă, iar în anumite domenii activitatea nu poate fi reluată total sau parţial, prefectul județului a făcut apel la reprezentanții sindicatelor pentru o informare corectă în rândul membrilor asupra beneficiilor vaccinului, de natură a ne proteja sănătatea, nouă și celor dragi, dar și de a ne permite la revenirea la o viață normală.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.