Alegând la mijlocul lunii noiembrie un guvern eurosceptic, polonezii au întărit „nu”-ul hotărât spus în ceea ce privește alocarea unei cote de migranți Poloniei și atitudinea fermă de apărare a suveranității tării. Mai mult de cincizeci de mii de oameni au ieșit în stradă ca să-și manifeste opoziția față de tentativa Bruxelles-ului de a-i transforma în colonie, miting care a ajutat-o pe Beata Sydlo, noul prim ministru, să opereze în forță încă de la instalarea guvernului, prin îndepărtarea tuturor șefilor serviciilor secrete. Partener NATO și posesoarea unei creșteri economice de invidiat până și pentru țări mai bogate și cu o democrație mai veche, Polonia nu este dispusă să cedeze nimic din suveranitatea ei și nici din ființa ei națională, pentru a aplica niște decizii arbitrare luate de organisme care uită mereu că sunt consultative emițând ordine în locul unor recomandări.
De când e lumea, înțelegerile statelor mari și bogate s-au făcut pe spinarea statelor mici și sărace dar parcă niciodată atât de evident ca în cazul Comunității Europene. Debutând ca o invitație la masa bogaților și dublată de siguranța oferită de NATO, oferta europeană a fost îndeajuns de atractivă, ca multe țări să se rupă de influența Rusă, ajungând în acest moment, dependenți de o entitate care nu-i vrea decât ca cetățeni de „viteza a doua”, altfel spus o masă de consumatori pentru produsele lor scumpe care să producă ieftin bunurile și serviciile de care au ei nevoie. Polonezii au fost de secole bastionul catolicismului, mereu între interesele teutone și cele ortodoxe și și-au luat pedepse atât de la germani cât și de la ruși. Diferența dintre ei și noi, este numai aceea că ei au rămas polonezi, pe când noi am uitat să fim români, alergând năuci să fim slugi la alte popoare.
Chiar dacă oarecum îndreptățite, pretențiile Marii Britanii vor sfârși prin a dezintegra Comunitatea Europeană, deoarece nu numai Polonia se va retrage din cursa spre o Europă socialistă, prietenă cu Rusia. Multe state mici vor prefera tratate proprii negociate cu Rusia promisiunilor Parlamentului de la Bruxelles care devine, pe zi ce trece, tribuna intereselor germane și franceze și care tinde să transforme statele mici în sateliți fără autonomie națională.
Lasa un raspuns