Indiferent dacă este vorba de un cooler ce funcționează pe bază de aer, de lichid sau sistem custom, sunt anumite aspecte care trebuie luate în calcul pentru optima funcționare a PC-ului. Ventilarea, răcirea componentelor calculatorului, în special procesorul (și nu numai), reprezintă un factor esențial pentru conservarea performanțelor, a mecanismelor și per ansamblu, o longevitate mai mare a acestuia. 

În genere, trebuie să se ia în calcul temperatura medie în care va fi stat gadgetul, carcasa, tipul de carcasă sau dacă este vorba de o carcasă deschisă, ce va sta pe birou. Trebuie cel puțin o dată pe lună curățată, deoarece depunerile de praf vor scădea drastic longevitatea PC-ului. Acum, calculatorul odată cumpărat vine cu anumite caracteristici ce pot fi, bineînțeles ajustate după preferințele și necesitățile fiecăruia. Recomandată este și implementarea a două-trei coolere pentru evitarea stagnării aerului și pentru un circuit continuu al acestuia.

 

Răcirea pe lichid

Răcirea pe lichid poate da ceva bătăi de cap când vine vorba de partea tehnică. Acest sistem are în componență, pe lângă radiatorul propriu-zis, două tuburi ce fac legătura cu pompa sistemului de răcire, fabricate din material de tip textil – ,,pompa”, sau camera prin care circulă lichidul pentru a răci componenta ce face contact cu procesorul. Pompa este gândită și personalizată de fiecare producător în parte. Astfel, unele pot conține mici circuite prin care trece lichidul oferind, conform detaliilor producătorilor, o răcire mult mai bună. Lucrurile la prima vedere ar suna complicat, însă un astfel de sistem poate fi montat și de un începător, de cineva ce nu a luat vreodată contact cu partea tehnică a unui PC. Trebuie, foarte important, de luat în calcul spațiul pe care îl va ocupa radiatorul. Este foarte importantă poziționarea acestuia. Pe lângă această instalație destul de complexă, va mai fi nevoie de un water block pentru procesor și pentru placa video, plus elementele ce vor lega aceste componente, tuburi din sticlă sau din PVC.

Răcirea pe ventilatoare

Acest tip de răcire are rolul de a aduce aer rece în sistem, scoțându-l pe cel cald afară. Cea mai eficientă poziționare a acestuia ar fi undeva jos, deoarece aerul se ridică, iar ventilarea va fi optimă. Despre limita de ventilatoare nu se poate spune nimic – cu cât sunt mai multe, cu atât aerul va circula mai bine, iar aerul cald va dispărea imediat. În general, coolerele pentru PC au în medie undeva la 120 și 140 mm. Cei de la Forit.ro dispun de o gamă variată de astfel de coolere, potrivite mai multor nevoi și preferințe. Îl poți alege pe cel mai potrivit pentru tine și PC-ul tău, dar nu uita să citești specificațiile înainte. 

Există două tipuri de coolere cu răcire prin ventilație, și anume:

          Ventilatoare cu flux mare de aer (rolul este practic de a împinge aerul cu cât mai multă putere din punctul A în punctul B – sunt recomandate în spații deschise;

          Ventilatoare cu presiune statică (sunt folosite în general în locurile unde fluxul de aer este restricționat de mediul înconjurător).

În concluzie, nu există un cooler sau un tip de ventilație general valabile ca fiind cea mai bună alegere. Sunt multe aspecte care trebuie luate în seamă pentru a lua cea mai bună decizie, de la mediul în care va sta PC-ul, până la nivelul de activitate al acestuia sau praful, care nu poate fi evitat, așa că alege-l pe cel pe care tu îl consideri potrivit!

 

Sursa foto : Unsplash.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.