Știai că poți ajunge la închisoare dacă te urci la volan sub influența alcoolului fără ca măcar să pornești motorul? S-a întâmplat deja printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Pentru că România e fruntașă în Europa când vine vorba de încălcarea voită a regulilor de circulație, a venit momentul să se ia măsuri drastice împotriva șoferilor iresponsabili care pun în pericol alte persoane.
O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) arată că în România e posibil orice, inclusiv să riști închisoare pentru că ai condus fără ca măcar să fi pornit motorul mașinii. Crezi că e imposibil așa ceva? Mai gândește-te.
„[ICCJ, n.r.] stabilește că acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art. 336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie” scrie în decizia ICCJ prezentată de avocatnet.ro.
Cum riști să ajungi la închisoare într-o astfel de situație
S-a ajuns la completarea legii în acest mod în urma unui caz concret care poate da bătăi de cap avocaților și judecătorilor, pentru că mai mult prin România și prin Rusia mai întâlnești astfel de cazuri.
Se pare că o persoană aflată profund sub influența alcoolului, și-a împins mașina pe un drum în pantă ca să-i dea avânt și s-a urcat apoi la volan fără să pornească motorul. A condus mașina folosindu-se doar de frână și de volan.
Chiar dacă nu produci pagube materiale sau nu rănești/omori pe cineva, condusul unei mașini când ești în stare de ebrietate se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani sau cu o amendă penală, în funcție de gravitate.
Asta se menționează în acel articol 336 din Codul penal. În cazul consumului de băuturi alcoolice, vorbim de o faptă penală atunci când intoxicarea alcoolică a șoferului este de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge.
Așadar, în momentul în care ai pus în mișcare un autovehicul, indiferent prin ce mijloace, iar tu erai în acel moment sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante, riști sancțiunile menționate mai sus.
Decizia ICCJ nr. 6/2019 a fost dată de Completul care dezleagă chestiuni de drept penal și care va deveni obligatorie pentru instanțe din momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial.
sursa: www.playtech.ro
Lasa un raspuns