Cetățenii comuni Slatina vor avea la dispoziție un centru modern de colectare a deșeurilor de toate tipurile, investiție care se află deja într-un stadiu avansat, iar în curând va fi finalizată. Primarul comunei Slatina, Vlăduț Gherman, a subliniat că valoarea acestui nou proiect se ridică la peste 4.833.021,97 lei cu TVA, bani europeni, atrași prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Edilul a adăugat că proiectul „Înființarea unui Centru de Colectare prin Aport Voluntar în comuna Slatina” trebuie să fie implementat până în luna septembrie 2025.

De altfel, Vlăduț Gherman a explicat că acest centru va asigura colectarea separată a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate acum în sistem door-to-door, de către firmele de salubritate. Aici intră deșeurile reciclabile și biodeșeurile care nu pot fi colectate în pubelele individuale, dar și deșeurile speciale, respectiv cele voluminoase, echipamentele electrice și electronice, bateriile uzate, deșeurile periculoase și, nu în ultimul rând, deșeurile provenite din construcții și demolări.

Centrul de Colectare prin Aport Voluntar va fi dotat cu: Container de tip birou pentru administrație – supraveghere, prevăzut cu un mic depozit de scule și două grupuri sanitare; Container frigorific, pentru cadavre de animale mici de casă (pisici, câini, păsări); Container pentru colectarea de deșeuri periculoase (echipat cu recipiente pentru lămpi fluorescente, becuri, deșeuri solide și lichide periculoase, uleiuri uzate, vopseluri, solvenți deșeuri medicale, baterii, deșeuri electrice); Containere prevăzute cu presă pentru colectarea deșeurilor de hârtie/carton, plastic, respectiv textile; Containere închise și acoperite de tip walk-in, pentru colectarea deșeurilor electrice/electronice mici, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare, etc.) și a celor de mobilier/lemn; Containere de tip SKIP deschise, pentru deșeuri de sticlă – geam, respectiv sticle/borcane/recipiente sticlă; Containere deschise, înalte, de tip ab-roll pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte/grădină (crengi, frunze, etc); Containere deschise, de tip ab-roll pentru deșeuri din construcții, moloz.

Trebuie spus că acest centru este construit într-o zonă nelocuită, mai precis în zona Stației de Epurare, pe o suprafață de aproximativ 2.400 de metri pătrați, din care 1.800 de metri pătrați vor fi destinați platformei betonate, iar restul vor fi destinați spațiului verde. Acest proiect contribuie semnificativ la protejarea mediului înconjurător, întrucât oamenii vor avea unde arunca toate deșeurile, indiferent de natura lor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.