Drăgușanul – după ce a mutat Țara Hațegului, acum mută și Dunărea în Bukowina lui Invers. Tot pentru Flutur

De multe ori ne-am întrebat de ce Ion Drăgușanul reacționează deosebit de țâfnos și arogant în relația cu vulgul ce are studii superioare (pentru el – prostimea coruptă, marea masă a norodului din clasa de jos) și dacă impostorul pricepe chiar tot din munca sa de savant și cercetător pe internet

Parle vu franse?

Parlez-vous français? Ceea ce este mai sus, se vrea să reprezinte traducerea ”savantului” Gâză Drăgușanul – căruia nu-i trebuie școli dacă are Net, a unei bucăți (atât cât l-a ajutat Google Translate!) din textul original din Gazette de France:

ion dragusanul 5

Gazette de France – BNF – febra fetei (putrides)

Gâză Drăgușanul nu a scormonit în documentele uitate prin bibliotecile ori arhivelele vreunui stat european ori măreț imperiu, ci, recuperarea memoriei bucovinene, așa cum o pricepe el, pentru care ia foarte mulți bani de la Consiliul Județean Suceava prin fișa de post, o face de pe Ethernet&Internet, adică… de aici și-a luat PLAGIATORUL Drăgușanul textul mistificat și împuținat de Google Translate: Click AICI! Gazette de France din Bibliothèque Nationale de France.

Iar fraza buclucașă se traduce astfel:

Potrivit scrisorilor din Buckowina, febra tifoidă începe să facă ravagii printre trupe; batalionul lui Schroeder a pierdut 80 de oameni…

Febra putridă, cum mai era denumită în epocă, este mai cunoscută ca febră tifoidă; în descrierea caracteristicilor sale, maladia mai era descrisă ca fiind și fetidă… Deci, în niciun caz, „febra fetei” ca la Drăgușanul!

O dovadă în plus că impostorul nu cunoaște sensul propriu al unor substantive comune din limba română… Putrid, fetid, înseamnă, conform oricărui dicționar aflat la îndemâna marelui pescuitor de cultură de internet

ion dragusanul 6.1

Cât de importantă este această constatare, are, oare, doar valoarea unei șicane mărunte la adresa marelui cărturar Drăgușanul?

Ei, nici chiar așa! Traducerile gâziste din franceză (ca și din alte limbi străine…lui) sunt la nivel de gâgă, nici nu era cum să fie altfel deoarece, cât a fost recuziter (adică lampagiu, sforar, hamal, electrician, nu?) la „teatrul” din Suceava, cel de dinainte de 1989, este vădit că ocupația sa principală nu era aceea de a învăța franceza de la răposatul profesor Dospinescu exilat ca secretar literar în urma unei greșeli față de regim, ci tocmai de a-l învăța el pe domnul profesor universitar, a-l învăța minte, anume sub conspirativ, pe note informative, dzicu unii, însă noi nu credem, până la proba contrarie, care, aceiași unii dzicu, că se va face în curând…

Semiparafrază (precum semidoct):

”Totul e butaforie
Din ițari până în ie,
Totul e monedă calpă
De la creștet până-n talpă
Și real precum ogorul
E doar Gîză impostorul.

Și mă tem că-i ce rămâne,
Dl Gheeeorghe, după tine!

Fiindcă suntem acum la zona „franceză” a talentelor impostorului, să mai arătăm o situație comparabilă!

…este, pur și simplu un PLAGIAT MISTIFICAT, furat de pe Net și atribuit Bucovinei. Nici un desen din cartea cu pricina nu este opera lui Demidoff, fiind multe prostiile impostorului, și n-are rost să le reproducem pe toate.

ion dragusanul 8

adică, în traducere… ”Han unguresc, Kezis, malul drept al Dunării

Dunărea ungurească încă nu trece prin Bucovina, mai mult, se vede și autorul, Raffet, anul 1819, Demidoff fiind un prinț rus, care nu a fost nici desenator, nici pictor, imaginea fiind din cartea sa:

ion dragusanul 9

În criză de subiecte, la cacealma, în sfidarea cititorilor de orice vârstă, cu intenție (este foarte ușor de dovedit…) impostorul publică traduceri contrafăcute ale unor lucrări, în foileton, pe care ulterior le adună cu grebla în ”cărți și expoziții” și le oferă fraierilor, pe banii CJ Suceava.

”Vai, ce valuri de poezie,
Veritabilă și vie!
Un cenaclu-adevărat
Omagiază liric un rahat!”

Cu traducerile ne-am lămurit…! Pe scurt, mai sus se vede calitatea îndrumătorului tineretului din șanțul Cetății de Scaun a Sucevei, dar și a celui mai mare recuperator de istorie pe bani al CJ Suceava… Mai urmează, în viitor, și alte chestii de fond la care nici nu v-ați gândit, dar deocamdată, să analizăm ceva publicat recent…

Doar că “Ţinutul Dorohoiului: Comăneştii” apare nu doar în Botoșani, ci și în Bacău cu acești ”Moldoveni din districtul Bacău”:

ion dragusanul 2

Moldoveni din districtul Bacău – Click AICI! Agatha Grigorescu-Bacovia: Prin Bucovina

În postari mai vechi de pe blog-ul său a indicat corect sursa, respectiv acel album care se găsește pe BNF, acum însă, ori a uitat și le lipește aiurea de ținutul Dorohoiului, ori este o capcană, crede el, să i se bage bățul prin gard iar el să iasă, imperial, să pună la punct pe unii… El încă se crede proprietar pe imaginile “capturate” de pe Net.

Așa am descoperit că și alte fotografii sunt dintr-un album franțuzesc despre imperiul rusesc, care include imagini din Basarabia, inclusiv tipologii umane românești… Este o practică curentă a lui Gîza Drăgușanul să le aburească cu schimbări de titlu și filtre Photoshop, cel mai probabil ca să nu aiba probleme de copy-right…

Iată, de aici se pot coborâ acele imagini… https://gallica.bnf.fr/ark:/12148/btv1b10539171s. Ele circulă și pe alte site-uri, le puteți găsi folosind criteriile de căutare de pe site-ul BNF sau din album… Are legatură cu Dorohoiul cam cât are baba cu mitraliera, la Stalingrad, conform mai sus… Numai el știe cum uită de la mână până la gură sau de ce, ce zice astăzi nu mai este valabil mâine… Sociopatie se cheamă!

”Adevărul e că mai toți Ionii lui Ghiță
Strălucesc precum fânu-n căpiță.
Noroc de culturalul Ionică,
Cel cu buzunar mare și mintea cât o puțică.”

Și noi, inițial, am fost păcăliți, iar când am dat de OPERELE și blog-ul acestui domn culturnic derogat, am crezut că am descoperit o comoară – o minune unică în Suceava, un mărturisitor, pentru viitorime, al ”Bucovinei de odinioară”, ce deține și un site cu explicații, cu fotografii și multă multă istorie bună… Însă, spre dezamăgirea noastră, am reușit să descoperim un fals în mai puțin de un minut, observând că aproape totul este plagiat, mistificat și falsificat. Astfel am început investigația jurnalistică acum 5 ani…

Iaca, acum, merită să cităm și din clasicii contemporani nouă… Dixit domnul Varvaroi, fost șef, pe hârtie, al savantului și omului de cultura mare (cartof, porumb, grâu, secară, triticale, de ce nu fân?), domnul Gâză Drăgușanul:

Domnu’ Ionică, da’ cine vă obligă pe dumneavoastră să scrieți cărți?

”Pensie mică,
Trufie mare!
Asta implică
Reangajare!
Cum? Cu derogare…”

Întotdeauna, impostorul Gâză Drăgușanul reacționa dur (doar a fost un jurnalist feroce – mercenar…), dar, de această dată, ne așteptăm de la domnu’ geniu raional să fie mai inteligent, așa cum înțelege el acest defect… Dar oare de ce domnu’ Barbă-Flutur Mercenarul Negru nu discută despre chestiile astea, nu le neagă, nu le confirmă, el se retrage demn în turnul de fildeș al fooncției sale, căptușite cu derogări…?

Pe de altă parte, plutește fina insinuare că ar fi speriat!

Aicea îl credem, e speriat de el, de ce află el mic despre EL mare!

Cum să nu fii speriat de unul care crede că auspicii=ospicii? Sau care suferă de „febra fetei”… (caz puțin cunoscut, dar aflat pe rol…) și exagerează cu pertractările („petreceri”, conform gâză…), ascultă numa’ kolomeici cântate de lăutari hasidici, din ăia agreați doar de răzeși și huțani??? Încât îți vine să te prevalezi de Pacea de la București și să-ți mărești Bukowina ta de la Sasca sau să treci, ca bejenar merean, spre Ardeal, pe șeaua Tihuței, să te duci la Andi și să faci cu el un ARC sau un TRC, sub statuia lui Mathias, pe cheltuiala lui Boc… Fel de fel de gânduri îți vin…

”Adevaru’ adevărat
E ca Gâză-i derogat!
Dar și Andi e băgat
Însa el e doar drogat!”

Iar până la o dată viitoare, până când ”sperăm” să mai investigăm puți(nte)le (mizerii) din cultura gâzistă a CJ Suceava, vă lăsăm să studiați (ca să avem cum ne înțelege…) părțile importante ale două documente aparținând celui mai de succes manager al Centrului Cultural ”Bucovina”, super-economistul, ce are nevoie de un contabil șef mincinos prin omisiune atât la stat cât și la privat, stimabilul Viorel Varvaroi.

Acestui puroi, îi recomandăm să ia exemplul impostorului și dacă nu are prietene avocați care să fi cuvântat la lansările de carte fraudulos decontate, să-și pregătească și mulțumească deja un apărător de Capitală… pre bani mulți. Cu banii ăia strânși, tot cu grebla, de la bugetul public al județului Suceava – adică de la noi, prostimea contribuabilă de care și-a bătut joc…

viorel varvaroi 1

Dixit… domnul varvaroi, cel mic – puroi public

O parafrază

”Petru Groza cel sinistru
Și-a făcut boul ministru –
Gheorghe Flutur, mai culant,
Își ține boul consultant.”

sau, de ce nu…?

”Petru Groza, mai sinistru
Și-a facut boul ministru..
Flutur, după pertractări,
I-a dat fân și derogari…”

ion dragusanul 35

Fotografia zilei – Apărarea siciliană var. închisă – Pentru a câștiga spațiu, de obicei trebuie să sacrifici timp

”Ce-ar mai fi dat cu buzduganul
Oricare Vodă în vicleanul!
Dar Vodă nu mai e și nu-i,
Cetatea a rămas a nimănui,
S-o urineze Gâză și ai lui…”

Atunci când vă apucă mila ori lehamitea, amintiți-vă, vă rugăm frumos, de  politically correct și atacurile suburbane la adresa unor doamne, domni, ierarhi bisericești, instituții, simboluri naționale – Click AICI!. O listă ce se va actualiza pe parcursul investigațiilor noastre!

”Să-mi fie iertat că uneori,
Iubite cititor, dau și erori,
Dar e foarte ușor de ratat
Când vizezi personaje de kkat.”

→ Reamintim că articolele din rubrica ”Bukowina lui Invers” a Ziarul Dukatul Bukowina nu se adresează tuturor inculților și impostorilor, drept urmare vă invităm să părăsiți site-ul imediat ce începeți să constatați că sunteți manipulați ori vă izbiți frontal de un material prea minor pentru Dvs. Vă recomandăm să nu vă stricați calitatea vieții cu noi!

Pentru cei care cred că suntem niște impostori mediatici, pigmei ne-jurnalişti care se nutresc cu banii altora, şmecheri vag alfabetizaţi în pseudo-studii superioare, slugoi nepricopsiți, ratați ai Sucevei ori pleava submediocrităţii sucevene, și vor să pună mâna pe bardă, deranjați fiind, de ceea ce apare pe un amărât de site pe care nu-l citește nimeni Click AICI!, vă informăm:

 • Ziarul Ducatul Bukowina (departament a SuceavaLIVE) invită toate persoanele care apar în materialele noastre de investigații să trimită un drept la replică ori puncte de vedere la sediul redacției sau pe adresa de mail ducatulbukowina@gmail.com în cazul în care consideră că anumite aspecte referitoare la domniile lor nu sunt adevărate ori conforme cu realitatea.
 • Pentru încurajarea și stimularea schimbului de opinii cu persoanele supuse investigațiilor noastre jurnalistice, vă anunțăm pe această cale că, dacă considerați necesar un drept la replică transmis live, ne-am rezervat și spațiu de emisie la un post regional de televiziune, în zilele de luni și joi în intervalul orar 20,00-21,30. În cadrul acestor emisiuni dedicate anchetelor noastre va participa și un reporter al Ziarul Ducatul Bukowina.
 • Telefon contact ZDB pentru programări în emisiuni: +40750.838.231
ion dragusanul 37.5

Deschidem seria de emisiuni chiar cu Ion Drăgușanul

Fiți cu ochii pe Noi, pentru că noi vi-i deschidem!

unii citesc și adorm.

alții citesc și se trezesc…

Spargem tiparele presei sucevene! Râdem și, în același timp, descoperim infractori!

 

Cu sprijinul: Mugur Ciumică, Marian Theresia Augusta

…și colectivul tehnic al Ziarului Ducatu’ Bukowina LIKE!

lista autori Bukowina lui Invers

siglă autori Bukowina lui Invers

Preluare ZDB click aici! https://ducatulbukowina.ro/sociopatia-si-falsurile-stapanului-de-manageri-teroristul-mediatic-ion-dragusanul/

30 Responses

 1. Mugur_Ciumica

  Cititorii s-au prins ca miza acestui demers este punerea față in față a lui Gaza cu propria sa opera de mucava…Dixit Nichita Stănescu:
  „Orice om prost este o gratie/Ah,ce abundență de colivii…”
  Se poate face un tratat despre impostura sponsorizată de statul roman,sectia Bukowina…Ca sa ce? Ca să case Gaza…

  Răspunde
  • Stamate

   Oare nu s-a adunat de un volum de poeme intitulat „Cântecele impostorului” ? Ar trebui legat și decontat la CJ, PIM poate face prefața

   Răspunde
   • Mugur_Ciumica

    Buna idee,numa’ să precizați cine trebuie legat,volumul sau care dintre ei? Personal,as sugera ca volumul sa fie legat in piele de față de masă…

   • atenisoaiei g

    Dl Pîlnia și Stamate, Cântecele impostorului, zici? Hm. Prietenul PIM… O fi așa, stii matale ce știi…

   • ccb

    Othello Ursu să fie chemat,
    La brâu cu spada lui Cozorici,
    El lămurește totul neapărat,
    Că e maestru în cultura de urzici.

   • coco

    Și mie mi s-a părut anormal de exagerat ceea ce a scris drăgușanul cândva, cum că l-au invitat chinezii pe ursu să le lămurească lor, chinezilor, nu știu ce probșlemă de istorie chinezească. Cred că drăgușanul și-a bătut joc de ursu deși am văzut ca rezultă că ar fi buni prieteni și ca se admiră unul pe altul. Dar de Cetate și de Șanțul Cetății cred că răspunde ursu, nu drăgușanul sau varvaroi sau filip. Dacă nu cumva e ordin de la cj. Chiar și cu comedia cu spada.

 2. Turel

  Cred că și bibliografia indicată în subsol nu există în realitate, par suspecte unele…

  Răspunde
  • gică

   Domnu Turel (sau Tăurel) – adică? Adică că care bibliografie? Că cum par suspecte? Ați absolvit școala Gîză? Dacă nu, fiți ceva mai precis.

   Răspunde
 3. 1 din ei

  Dl. Ciu(mă)mică, istoria nu va confirma orice imposteor! Cunosc doi, pe el, și pe mine… El a descoperit Net-ul mai demult, eu abia acum… Respect!

  Răspunde
  • gică

   Abscons, prea subtil, iar ”Ciu(mă) mică” e deja patentat, fumat, deci plagiați…

   Răspunde
  • gică

   Da, asta se scrie într-adevăr cu majuscule în întregime. Despre cine vorbește Doamna, că e mare îmbulzeala la acest capitol.

   Răspunde
 4. Mugur_Ciumica

  Aveti dreptate,sunt chestii chiar amuzante cu notele sale de subsol…Numai sa ma intorc,acuma depind pentru cateva zile de telefon,va fi ceva special…Citeaza din lucrari netraduse in română,el,care nu are habar de nici unele,nu stie sa citeasca dar stie sa scrie,dupa cum se vede…

  Răspunde
  • sudac

   dj, corect ce spui. faine și rafinate, deștepte. io de aceea și zic pentru mine că singurul în stare să scoată așa articole fine și finețuri în general este Dl Drăgușanul și io mizez pe această intuiție a mea. De ce vorbește de rău despre el însuși, te poți întreba. esyte într-o logghică specială, de om superior și fin. iși face reclamă. el știe că poporul te admiră dacă esti destept si te descurci când ești din popor și nu din academii, din nu știu ce boierii. omu are fler, are simț, are abilități rare. bravo! totul este foarte interesant.

   Răspunde
   • Mugur_Ciumica

    E un punct de vedere interesant,o ipoteza ca despre viața pe Marte…Luati in calcul ca dumnealui,rafinatul,eruditul,geniul iesit din popor (😁🍊) mai mult si-a dat cu tesla-n zona inghinală cu o regularitate care a reportat rafinamentul pe mai tarziu,cam pe cand se va retrage pe cuptor,la pensie…

 5. Maestrul Orbovanu

  De-aici rezultă că toți au furat,
  În monolitic conglomerat,
  Toți pentru unul și unul pentru toți
  Sinecuriști, scursuri, slugoi și hoți!

  Răspunde
 6. AnimaluX

  Hai să-ți spun o poveste,
  Prin anii ’90 când eram și eu tânăr,
  Visam să ajung un mare scriitor.
  Știi cât m-au costat gărgăunii aștia?
  5 ani de investigații pe SuceavaLIVE!
  Tovarășii nu au apreciat manuscrisul.

  Acolo la pușcărie afli cum stă chestia cu demnitatea:
  O țigare la gardian, o zi de demnitate.
  S-au terminat țigările, mare atenție când te apleci.
  După 5 ani când m-au scos ce crezi că a aflat băiatu’?
  Că și afară e la fel.
  Așa că demnitatea ta să ți-o bagi matale în poponeț,
  Ca să nu ți-o bage alții pe a lor!

  Răspunde
  • Gibs

   Păi ai ajuns deja un mare scriitor! În rest, că-ți umpli singur poponețul și cu ce anume ți-l umpli sau că ți-l umple altcineva – asta este experienta privată șipentru gărgăunos, tema. Și în discuție vin și altele: care demnitate, ce, pentru ce, cum, unde, când?… Totul este să te ferești de boala unora de a vrea să dea musai cuiva lecții! Succes!

   Răspunde
 7. Mugur_Ciumica

  AnimaluX,fii d-ta suficient de amabil si nu mai băga strâmbe cu pușcăria, coborând nivelul discutiei, că sa-i iasa domnului Gaza&Sohn o anumită ipoteza de lucru,ca fiind el timid,s-a kkt pre el,deoarece i s-a indus o stare de rău de carte,iaca,dusmanii ce îi doresc… Însă aici nu va fi niciodată vorba de amenințări,epigramele si stilul „pafletard” (stie el ce este asta…)sunt din alt registru…Apoi,nu puscariile de ziduri l-ar indrepta pe dumnealui,el locuieste de mult timp în închisorile sale interioare,de minciuni,meschinarie, mârlănie, insultă,calomnie,toate ale jegului moral! Se vede treaba ca nu mai poate evada din această teribilă pușcărie interioara, făcută din kkt petrificat si tizac artistic…Las-o mai moale,te dai de gol…

  Răspunde
 8. atenisoaiei g

  Hoțul și vulpea se-ascund în tufiș,
  Ies, fură și fug înapoi cât pot –
  Cum oare să ăsta stă moț și afiș,
  Sfidează sau este netot?

  Răspunde
 9. Maestrul Orbovanu

  Întrebarea-i mai grea,
  Răspunsul e simplu de tot:
  Nu e pentru că așa vrea,
  Sfidează pentru că-i netot.

  Răspunde
 10. AnimaluX

  E povestea mea, da e povestea mea,
  Și ți-o prezint așa cum e ea, bună sau rea.
  M-am născut în 1954
  Am crescut lângă ai mei de pe străzi, alei.
  Școala nu prea mi-a plăcut da’ am făcut-o!
  Viața a fost cu*vă și-am f*tut-o!
  N-am ascultat de nimeni, decât de mine,
  M-am „întâlnit” cu Andy și-am făcut rime.
  Deci nu-i treaba ta dacă fumăm prea mult, dacă bem prea mult,
  Dacă f*tem prea mult, dacă înjurăm prea mult, dacă e bine ce scriem.
  Tu spui că mă cunoști dar nici nu știi cine sunt,
  Asta e viața mea și fac ce vreau cu ea,
  Nu te băga în ea că nu ma bag în a ta,
  Nu ascult sfaturile tale, nu încerca,
  Să fii prieten cu mine că am deja.
  Poate că scot 10 albume sau nu,
  Dar sunt fericit că tu,
  Cel care mă citești acu’,
  O să rămâi cu ceva din gândirea mea știi,
  Și 10 oameni ca tine mă vor întineri.
  În vremea când vor trece multe și voi fi bătrân,
  Nepoții tăi or să citească ce citești tu acum,
  Dintr-o carte veche și plină de praf,
  Din vechiul raft, poate pe ea cu vreun autograf,
  A fost o mică poveste chiar despre
  Ion Gâză Drăgușanul și Andy
  Poate peste,
  10 ani o să asculți și o să înțelegi,
  Sau poate peste 10 ani o să pleci.

  Răspunde
  • Paul L.

   Pari bucățică ruptă din creierul cel mic și rău construit al Dragușanului. Nu-ți face iluzii, nu va vrea nimeni vreodată să citească ceva despre experiențele tale care nu par să aibă prea multe în comun cu umanul. Oamenii trăiesc împreună și fac lucruri impreunăpentru oameni. Tu?

   Răspunde
 11. Mugur_Ciumica

  Ce debitează AnimaluX mai sus pare un text pentru o muzică care se cheamă „reggae”,nu? Că nu mă pricep si nici nu sunt fan…Dar,daca este născut in 1954,ce ierburi prizează, asa ca Andi sau altele? Nici nu merită deviată discuția in directia asta, există asezaminte specializate,care au site-uri,forumuri…

  Răspunde
 12. Paul L.

  Ce-o fi gâdind Drăgușanul
  Când se duce la culcare?
  Se întreabă ce-i umanul
  Pe care-l calcă în picioare?

  (cu scuze pentru asocierea la care m-a obligat rima)

  Răspunde

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.