- Noua versiune a aplicației Uite barza! conține o hartă interactivă a cuiburilor validate până în prezent.
- Recensământul berzelor în 2021 va fi realizat în perioada 16 iunie – 15 iulie.
- 2020 a fost anul cu cele mai multe cuiburi recenzate cu ajutorul aplicației, peste 4.800.
Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu companiile Enel din România anunţă lansarea unei versiuni noi a aplicaţiei mobile Uite barza!. Aceasta le oferă acces utilizatorilor la o hartă cu toate cuiburile din proximitate care au fost deja validate.
Din 16 iunie, cu ajutorul aplicației, utilizatorii de smartphone-uri pot participa la numărarea berzelor albe prin intermediul aplicaţiei Uite barza!.
„Aplicația Uite barza! a fost refăcută complet, pe o structură modernă, care să permită specialiștilor de la SOR un control mai bun al aplicației, iar eventualele probleme ce pot fi semnalate de către utilizatori să poată fi mai ușor corectate. Totodată, informațiile colectate sunt automat integrate în baza de date a SOR, fapt ce ne ajută la analizarea mai eficientă a datelor. O altă noutate cu care vine aplicația din acest an se referă la posibilitatea ca utilizatorii să vizualizeze în aplicație cuiburile deja validate din jurul lor. Nu în ultimul rând, aș aminti și de modulul prin care utilizatorii pot raporta eventualele incidente cauzate de berze: electrocutări, cuiburi prăbușite sau avariate, berze rănite”, a declarat biologul de la Societatea Ornitologică Română, Cristi Domșa.
“Ne dorim să fim mai responsabili, mai conștienți de toate acțiunile pe care le facem și de efectul pe care îl are fiecare dintre ele. Susținem astfel de inițiative ale societății civile pentru a fi mai aproape de comunitățile în care ne desfășurăm activitatea și de mediul care ne înconjoară. Ceea ce știm despre natură nu poate fi niciodată suficient, fiindcă natura se schimbă în permanență și de aceea vrem să învățăm mereu de la ea și să ne adaptăm la schimbări. Cuvintele cheie sunt: siguranță, învățare, adaptare”, a declarat Sonia Florian, Specialist în Afaceri Instituționale și Sustenabilitate, companiile Enel din România.
Cum folosim corect aplicația?
Oricine are un smartphone poate descărca aplicația Uite barza!, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS. Când utilizatorul se află în imediata apropiere a cuibului de barză, trebuie să pornească aplicația și GPS-ul telefonului. După înregistrarea localizării, este necesară completarea câtorva informații: număr de păsări prezente la cuib, pe ce fel de construcție se află cuibul și dacă acesta este sau nu în pericol.
Aplicația solicită și efectuarea unei fotografii a cuibului. Precizia localizării este foarte importantă. Astfel, poziția cuibului trebuie marcată prin intermediul GPS-ului cât mai aproape de stâlp sau de suportul pe care se află cuibul. Datele salvate în aplicație pot fi trimise şi ulterior dacă nu există conexiune la internet. De asemenea, berzele albe și puii trebuie numărați numai la cuib. Diferența dintre păsările adulte și pui este simplă: adulții au ciocul roșu, iar puii au ciocul negru.
„Fiind un proiect de citizen science, rolul celor care descarcă aplicația este foarte important. Oamenii care se implică activ în numărarea berzelor albe cu ajutorul aplicației ne ajută să ne consolidăm baza de date în legătură cu prezența păsărilor la noi în țară și locurile în care preferă să cuibărească. Toate aceste date sunt folosite în crearea hărților de distribuție în proiecte celor de tip Atlas. De aceea, este extrem de importantă înregistrarea corectă a datelor. Cuiburile se marchează cât mai aproape posibil și nu din mașină sau de la distanță! Este mult mai important să avem date mai puține, dar corecte, decât date mai multe și imprecise, care în majoritatea cazurilor nu pot fi utilizate de către biologii SOR”, a mai precizat Cristi Domșa.
Ce urmează după încărcarea datelor în aplicație?
Specialiștii biologi vor verifica și confirma apoi datele încărcate în aplicație de către utilizatori. Pe baza informațiilor obținute, la finalul campaniei de monitorizare, companiile Enel din România urmează să amplaseze acolo unde este nevoie, noi suporturi pentru cuiburile de barză, pe baza unui plan realizat împreună cu specialiștii SOR, în zonele unde companiile sale de distribuție de energie electrică activează (Muntenia Sud, Dobrogea și Banat).
Din 2017 până în prezent, aplicația Uite barza! a avut aproape 10 mii de descărcări, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria „Călătorii și aplicații locale” din Google Play. Proiectul este implementat de Societatea Ornitologică Română (SOR), cu sprijinul companiilor Enel din România.
Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.
Enel este o companie energetică multinațională, unul dintre liderii integrați pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Enel este una dintre cele mai mari companii de utilități din Europa după capitalizarea de piață și EBITDA raportat. Grupul Enel activează în peste 30 de țări din lume, având o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 88 GW. Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 74 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power operează unități de producție cu o capacitate instalată de peste 46 GW din surse eoliene, solare, geo-termale și hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia și Australia. Enel X, divizia globală de afaceri a Enel dedicată serviciilor energetice avansate, este liderul mondial în soluții de echilibrare a rețelei prin managementul consumului de energie, cu o capacitate totală de peste 6 GW gestionată la nivel global; compania a instalat 110 MW de capacitate de stocare, iar în sectorul mobilității electrice, în jur de 80.000 de puncte publice și private de încărcare a vehiculelor electrice pe tot globul.
Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.
Lasa un raspuns