Patinajul, schiatul, snowboardingul, dar şi joggingul sau drumeţiile montane sunt sporturi care previn o serie de boli şi menţin, în acelaşi timp, organismul în formă.
Iarna, efortul fizic depus este mai mic comparativ cu perioadele în care temperaturile sunt mai ridicate. Acest lucru poate avea repercusiuni negative asupra organismului.
În lipsa mişcării, scade forţa şi rezistenţa fizică. În plus, cu cât o persoană face mai puţine mişcări, cu atât va fi utilizată mai puţină glucoză din sânge, crescând riscul dezvoltării diabetului zaharat.
Mai mult, creşte riscul bolilor de inimă, întrucât enzimele care păstrează sub control grăsimile din sânge sunt inactive. De asemenea, creşte posibilitatea dezvoltării depresiei, întrucât din cauza scăderii fluxului de sânge la creier ajung mai puţine endorfine răspunzătoare de starea generală de bine a organismului.
Sporturile care cresc rezistenţa fizică pe timp de iarnă
Patinajul
Dacă nu ai timp să ieşi în oraş, profită de orele libere de seară sau de weekenduri pentru a merge la patinaj. Este un sport foarte accesibil, nefiind nevoie de foarte multe ore pentru a-l deprinde.
Patinajul solicită întregul corp, ajută la dobândirea abilităţilor de coordonare, îmbunătățește echilibrul, flexibilitatea, creşte rezistența corpului şi a musculaturii. Avantajul practicării acestui sport este că întăreşte musculatura picioarelor, dar şi a spatelui, a abdomenului şi a posteriorului.
Un atu esenţial al patinajului este efectul său antidepresiv. Acest sport se practică pe muzică, ritmul îndemnând la mişcări energice şi la o stare psihică pozitivă.
Schiatul
În schimb, dacă ai timp să ajungi la munte, atunci profită de zăpadă şi schiază. Acest sport implică, pentru menţinerea echilibrului, o mulţime de grupe de muşchi, precum cei dorsali, ai picioarelor, ai coapselor, muşchii braţelor. Intensifică metabolismul, creşte imunitatea şi ameliorează stările depresive.
Orele petrecute pe schiuri vor îmbunătăţi şi gradul de oxigenare al întregului corp. Mai mult, datorită temperaturilor scăzute şi diferenţelor de altitudine, corpul consumă de două ori mai multe calorii pentru a se încălzi.
Snowboardingul
Este un sport care presupune rezistenţă fizică datorită mişcărilor intense şi a schimbărilor bruşte de direcţie. Ajută la menţinerea flexibilităţii şi a echilibrului şi întăreşte în special grupele inferioare de muşchi şi cei abdominali. Practicarea acestui sport antrenează muşchiul cardiac şi reduce anxietatea.
Drumeţiile montane
Dacă nu stăpâneşti niciunul dintre aceste sporturi, atunci optează pentru drumeţii montane. Pot fi practicate la orice vârstă, având nevoie doar de echipament potrivit. Drumeţiile pe munte îmbunătăţesc circulaţia sangvină, sporesc gradul de oxigenare al organismului, întăresc musculatura şi au inclusiv beneficii de ordin mental.
Joggingul
În cazul în care nu poţi pleca într-o staţiune montană, atunci joggingul este unul dintre sporturile care pot fi practicate şi în sezonul rece. Alergatul pe zăpadă creşte gradul de concentrare şi de coordonare a mişcărilor, dezvoltă musculatura şi creşte rezistența corpului.
Lasa un raspuns