Stephanie nu e doar un copil inteligent, creativ, entuziast, vesel, motivat şi talentat, care îşi oferă cu bucurie timpul, energia şi inima întreagă celor din jurul ei, ci este un model de responsabilitate şi implicare, un mic tipar de voluntar care îşi asumă cu multă seriozitate şi cu o maturitate venită prea curând, parcă, dorinţa de a schimba în bine viaţa semenilor săi.

La doar 12 ani, vârstă la care mulţi dintre copii abia pot fi determinaţi să renunţe la timpul petrecut  în spaţiul virtual sau invocă insistent dreptul la spaţiu şi timp personal fără limită, Ştefi vorbeşte despre proiecte de incluziune şi de mediu; moderează ateliere de lectură pentru copiii de 8-12 ani; scrie versuri, a publicat primul ei volum de poezie, „Versuri pentru pici cu sclipici; este membru în colectivul redacţional al Maculatorului de voluntar- Caravana After School şi al volumului colectiv al voluntarilor CDL”, Gânduri pentru mama”, organizează Zile de Joacă pentru copiii din medii defavorizate; gândeşte noi şi noi planuri de  activităţi de voluntariat pentru colegii şi prietenii ei.

DSC_0350„Nu poţi să rosteşti numele Stephaniei Werkmeister fără să te gândeşti la  voluntariat, sensibilitate, grijă şi atenţie la nevoile celor din jur,  determinare, spirit de echipă, entuziasm, optimism, iniţiativă, talent organizatoric, putere de convingere, inventivitate, prietenie, generozitate şi o nesfârşită încredere în oameni”, spune despre Stephanie, profesoara Daniela Ceredeev, director de programe sociale şi de tineret, Asociaţia Proiect Pro Europa.

În anul şcolar precedent, s-a implicat consecvent în activităţile de tip after school derulate în şcolile din comuna Vatra Moldoviţei, atât ca elev-tutore, cât şi ca asistent-trainer în sesiunile de formare de animatori pentru activităţi socio-educative organizate în şcoli din judeţele Vrancea şi Vaslui.

Trăind într-o zonă pitorească a județului nostru, în comuna Vatra Moldoviței, Stephanie se bucură în fiecare moment de dragostea necontenită a mamei sale, dar și de educația aleasă pe care aceasta i-o oferă.
„Nu uită să viseze… să devină medic, asemeni mamei ei, pe care o adoră, să-i poată vindeca pe copiii şi bătrânii suferinzi şi «să descopere un medicament care să-i facă pe oameni să devină mai buni unii cu ceilalţi şi mai atenţi la sufletele celorlalţi». Este membră a Grupului Local de Tineret (GLT) 4KIDS Ciumârna, membră a Asociaţiei Grupurilor Locale de Tineret (AGLT) din România, voluntar al Asociaţiei Proiect Pro Europa, voluntar al Centrului de Dezvoltare Locală Ciumârna.

În activităţile curente ale Centrului de Dezvoltare Locală Ciumârna, proiect derulat de asociaţia noastră prin  granturile norvegiene SEE 2009 – 2014, Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European  2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România,  componenta 1 – Implicare, subcomponenta 1.2 – Voluntariat, Ştefi a investit sute de ore, timp în care responsabilităţile pe care şi le-a asumat  cu bucurie au fost diverse şi care s-au dovedit noi trepte în creşterea ei personală. Moderează ateliere  săptămânale de lectură şi scriere creativă  pentru copiii de 6-9 ani; le citeşte ea însăşi diverse texte literare, le recomandă titluri noi, se joacă alături de ei  când reinterpretează personaje diverse sau pictează   împreună postere şi „scrisori-fluviu”  prin care îndeamnă şi pe ceilalţi la lectură. În acest tip de ateliere, ea însăşi şi-a exersat mult competenţele de comunicare şi talentul literar şi a publicat primul volum personal de versuri,  Versuri pentru pici cu sclipici, ISBN 978-606-685-306-4, volum lansat atât în CDL cât şi la Aşezământul Social de la Rădăuţi  ce a avut mare succes la copiii asistaţi acolo, care o cunoşteau pe Ştefi de la activităţile curente comune şi au fost încântaţi să o descopere şi altfel; câţiva dintre copii i-au cerut chiar ajutorul şi au mărturisit că îşi doresc să devină şi ei mici poeţi”, a declarat Daniela Ceredeev.Untitled

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gânduri pentru mama

DSC_0405

De asemenea, ea a  fost membru în corpul redacţional  al volumului „Gânduri pentru mama”, ISBN 978-973-0-18648-2, volum colectiv de versuri şi creaţie literară de tip mozaic prin care 25 de copii cu vârste între 5 şi 12 ani şi 6 tineri şi-au mărturisit sentimentele faţă de cele cărora le datorează viaţa; volumul a fost oferit mamelor tinerilor autori, într-o ceremonie publică care a impresionat foarte mult  şi a fost prezentat ulterior  ca unicul volum de acest fel din ţară.

În acelaşi proiect a fost responsabilă pentru organizarea unor ateliere de creaţie şi handmade şi animator în toate activităţile derulate în centrele de plasament cu care colaborăm permanent. La festivitatea de premiere a Galei Naţionale a Voluntarilor 2014, în cadrul căreia proiectul a fost premiat ca „Proiectul anului în domeniul Educaţie”, a fost fericită să fie delegată de ceilalţi voluntari pentru a primi premiul în numele lor şi la întoarcere avea să-şi mărturisească gândurile şi determinarea de a se implica tot mai mult în activităţi.

 

profil„Un alt proiect în care Ştefi se implică foarte mult este VIZIDOM, vizite la domiciliul vârstnicilor, în care alături de alţi tineri voluntari  şi de femeile in Organizaţia Locală de Femei (OLF)  a vizitat periodic 32 de bătrâni din satul Ciumârna (cu vârste între 66 şi 89 de ani) ajutându-i la activităţile gospodăreşti şi oferindu-le daruri în preajma marilor sărbători, când este cunoscut faptul că sentimentul însingurării se amplifică la bătrânii neajutoraţi, uitaţi de familie sau la cei care pur şi simplu nu mai au pe nimeni. De 1 şi 8 martie, a mers împreună cu prietenii săi la toate femeile din comunitate şi au oferit fiecăreia flori, dulciuri, fructe şi câte un mărţişor sau o felicitare handmade, realizate în atelierele de creaţie CDL. Pentru că pe două dintre bătrâne le-au găsit încercând să despice înfrigurate câte un trunchi de lemn, i-au mobilizat pe toţi băieţii din sat şi colegi de şcoală să meargă la casele tuturor bătrânilor neajutoraţi şi să le facă toate treburile gospodăreşti, pe rând, de-a lungul mai multor săptămâni. Încă din 2013, micuţa despre care vorbim a participat la activităţile Grupului Local de Tineret 4Kids şi ulterior a devenit ea însăşi animator în cadrul acestor activităţi; fiecare zi de joacă este precedată de o întâlnire tehnică a voluntarilor în care aceştia stabilesc toate detaliile zilei de joacă (jocuri/povestea zilei, responsabilităţi, resurse, tehnici şi metode aplicate) şi succedată de o şedinţă de evaluare în care se discută punctele tari/slabe ale activităţii şi se stabilesc strategii ameliorative”, mai subliniază Daniela Ceredeev.

 

Impresionată de experienţele de viaţă ale celor 125 de copii din Aşezământul Social „Sfântul Leontie” de la Rădăuţi, dezvăluite în timpul  activităţilor comune,  Stephanie şi-a asumat responsabilitatea de a-i iniţia pe câţiva dintre copiii instituţionalizaţi în  metodologia realizării unor zile de joacă. Zilele pe care le-au petrecut împreună aveau să fie adevărate lecţii de viaţă. Copiii noştri au învăţat că sunt binecuvântaţi cu o familie care înţelege să-i ocrotească şi să-i iubească chiar dacă uneori nu ştiu să le-o arate, iar copiii şi tinerii din aşezământ au simţit că pot avea încredere în ceilalţi, că nu sunt abandonaţi de prieteni şi că aceştia  – chiar dacă nu pot suplini lipsa de afecţiune din partea familiei, încearcă să le fie alături, să-i integreze şi să-i sprijine. Ea mărturiseşte de fiecare dată că o impresionează şi o tulbură inocenţa micuţilor care se agaţă de mâinile ei şi o întreabă cu insistenţă la fiecare întâlnire: „Tu ai mamă?”, „E frumos acasă la tine?”, „Vrei să fii numai prietena mea?”. Acesta a fost şi principalul motiv pentru care şi-a mobilizat prietenii din organizaţie să-i viziteze cu regularitate pe cei din aşezământ, să organizeze cu ei ateliere de creaţie şi handmade, să-i înveţe să danseze şi să  comunice mai mult între ei, să-i antreneze în sesiuni de teambuilding şi leadership şi să petreacă împreună cu ei câteva zile în vacanţe. De altfel,  în ultimii ani ea s-a dovedit deosebit de activă în  campania Voluntar de Crăciun  prin care organizăm câteva zile de sărbătoare în vacanţa de iarnă copiilor  instituţionalizaţi, aflaţi pe perioadă nedeterminată în acest centru social.

Începând cu luna septembrie a anului 2015, Ştefi este elev-tutore în proiectul Caravana After School şi îşi ajută colegii cu dificultăţi de învăţare la realizarea sarcinilor şcolare; participă alături de ei la activităţile recreative şi la diferite competiţii din zona educaţiei nonformale. Copiii o preferă şi o caută de fiecare dată din priviri, o nominalizează de fiecare dată  ca fiind voluntarul zilei şi mărturisesc adeseori că şi-au făcut din ea un model.

Realizările Stephaniei Werkmeister: membru în 3 organizaţii de voluntari; zile întregi de voluntariat; nopţi nedormite din cauza emoţiilor că activitatea nu va fi un succes sau că nu va reuşi să aducă atâtea zâmbete câte şi-a propus; 135 de copii din aşezământul social de la Rădăuţi fericiţi că prietenia  şi dăruirea ei le-a schimbat măcar şi pentru câteva ore viaţa; 3 cărţi publicate în doar un singur an;  activităţi de tip zile de Joacă, ateliere de creaţie  şi sesiuni de team-building cu aceşti copii; 32 de bătrâni care au surâs  cu înţelepciune şi reţinută bucurie că cineva le-a trecut pragul şi că poveştile lor de viaţă, depănate nostalgic iar şi iar, sunt ascultate cu atenţie şi răsplătite cu o sărutare de mână;  sute de copii antrenaţi în activităţi recreative care să substituie calculatorul şi televizorul şi tot atâţia care pot avea în ea o dovadă că voluntariatul „te face mare”, câte două activităţi în fiecare lună în Centrul de Dezvoltare Locală. Poate părea puţin, dar înseamnă foarte mult pentru un copil de 11 ani, care a făcut din copilăria sa leagăn voluntariatului.

Astăzi, 12 august, este ziua de naștere a fetiței care îi uimește zilnic pe cei din jurul său. Colegii săi voluntari, precum și îndrumătorii acestora, Daniela Ceredeev și Dan Ceredeev, și colectivul redacției SuceavaLive, îi urează „ La mulți ani!”

Ziua tuturor  inimilorUntitled

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.