Luni, 18.04.2022, în foaierul sălii de plen a Senatului României se va desfășura vernisajul expoziției fotografice „Suceava 2022 – Vama speranței pe drumul durerii.” Expoziția reunește fotografii relevante pentru efortul comun al autorităților și societății civile din România pentru gestionarea crizei umanitare generate de refugiații din Ucraina.
Evenimentul este organizat de către un comitet de inițiativă format de sucevenii Ioan-Cristian Șologon, Antoniu Alexandru Flandorfer, Dragoș Huțuleac și Alexandru Solcan, reunind atât fotografii ale unor artiști consacrați ca doctorandul Sorin Onișor, Camelia Iordache sau Cătălin Onofrei, cât și a unor simpli martori la evenimentele care au avut loc cum sunt căpitanul ISU Alin Găleată, asistentul DSP Cătălina-Florina Moroșan, Ilie Poroch ofițer la poliția de frontieră, voluntarul Simona Rădășanu, jurnaliștii Nicu Amurăriței și Paul Ciurari care au fost acolo din primele momente, fie în punctul de trecere al frontierei, fie de o parte și de alta a graniței, în punctul de comandă, în cabinetul medical sau în taberele de refugiați.
„Am putut observa o colaborare fără precedent între toți actorii sociali, respectiv instituțiile publice, autoritățile publice locale, organizațiile neguvernamentale, arhiepiscopia, cultele religioase și agenții economici. Aceștia, împreună, au făcut ca acest moment greu pentru poporul ucrainean să fie unul relevant pentru județul Suceava arătând omenia și empatia bucovinenilor față de suferința celor din Ucraina și, totodată, demonstrând disponibilitatea românilor de a ajuta al popor în clipele grele ale istoriei.
Datorită motivelor prezentate, pentru a informa dar și pentru a sensibiliza opinia publică am considerat că este necesar să adunăm la un loc o parte din mărturiile momentului într-o expoziție fotografică organizată pe durata săptămânii patimilor și a celei luminate în foaierul Senatului României.
Trebuie să spunem că această expoziție marchează nu numai un moment al istoriei noastre contemporane, ci un moment care demonstrează cum umanitatea unește fără a ține cont de naționalitate, etnie, limbă, istorie. Clipele surprinse în fotografiile expuse ne arată că suntem Oameni și că nimic nu poate fi mai mult de atât” a declarat Ioan Cristian Șologon inițiatorul acestui demers.
Până în acest moment, prin punctul de trecere al frontierei de la Siret, au intrat în România începând cu 24 februarie, 242 207 persoane din care mai mult de 12 000 au trecut prin taberele de operaționalizare din județul Suceava.
Lasa un raspuns