Cluj-Napoca, Bucureşti şi Sibiu conduc topul performanţei urbane în România, conform City Index, un instrument lansat de cei de la Institutul pentru Orașe Vizionare care dorește să evalueze performanța urbană în România. Municipiul Suceava se află în primele 15, ocupând un onorant loc 11. Astfel că municipiul nostru el al doilea din Regiunea Nord-Est, pe primul loc în această zonă fiind municipiul Iași.

Primarul Ion Lungu a explicat miercuri, 3 iulie, în confernința săptămânală de presă, că acest barometru cuprinzător lansat de City Index analizează evoluţia urbană a celor 41 de municipii reşedinţă de judeţ, sub trei aspecte principale: calitatea locului, prosperitate şi vibrație, utilizând un set de 51 de indicatori specializaţi.

„Este onorant faptul că municipiul Suceava face parte din topul celor mai performante municipii reședință de județ din România. Acest aspect arată că lucrurile în orașul nostru merg pe un drum bun”, a spus primarul Ion Lungu.

Edilul a precizat că în ceea ce privește calitatea locului, municipiul Suceava se situează pe locul 12, iar la capitolul prosperitate pe locul 20.

„Aici, problema este cunoscută, nu este una nouă, însă are și o rezolvare: autostrăzile, care vor aduce prosperitate și investitori. În cadrul acestui capitol, Suceava ocupă locul 6, cu o sumă de 5240 de lei pe cap de locuitor, la nivel național, în ceea ce privește sumele plătite în perioada 2019 – 2023 pe proiecte europene. Asta reflectă, încă o dată, munca noastră de zi cu zi, în ceea ce privește atragerea de fonduri europene”, a spus primarul Ion Lungu, care a adăugat: „Locul 11 pe care ne aflăm este onorant. Cu un scor de 44,5 puncte suntem înaintea unor orașe mari: Craiova, Pitești, Arad, Bacău, Galați, Ploiești și altele”.

La capitolul vibrație, unde este vorba, în primul rând, de partea culturală, municipiul Suceava ocupă locul 8.

„Viața culturală a orașului a crescut în ultimii ani, prin darea în funcțiune a Teatrului Municipal, prin crearea infrastructurii pentru cultură în orașul nostru și a multor evenimente culturale”, a adăugat edilul Sucevei.

Metodologia City Index-ului este fundamentată pe analiza şi consolidarea datelor din perioada 2022-2023 pentru cele 41 de municipii reşedinţă de judeţ din România. Pentru a evalua performanţa urbană, analiza utilizează o abordare integrativă ce combină date statistice oficiale din diverse surse cu evaluări calitative obţinute de la rezidenţi şi turişti prin platforme precum TripAdvisor şi Google Places. Indicatorii selectaţi, în număr de 51, acoperă aspecte variate ale vieţii urbane şi sunt grupaţi în trei componente principale: CALITATE, PROSPERITATE şi VIBRAŢIE. Performanţa oraselor a fost raportată la dimensiunea orasului, astfel încât să se asigure o comparabilitate între oraşe cu diferite dimensiuni.

Echipa de lucru a City Index-ului a fost compusă din experţi recunoscuţi la nivel local şi internaţional în domeniul dezvoltării urbane, antreprenoriatului, marketingului, brandingului de locaţie, administraţiei publice locale, ONG-uri, turismului, demografiei şi planificării strategice. Aceşti specialişti au contribuit activ la definirea indicatorilor relevanţi pentru analiza performanţei oraşelor, asigurând o metodologie robustă şi adaptată contextului specific fiecărui municipiu.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.