Așa crede Cătălin Predoiu propus premier „din umbră” de către PNL * „lecţia” de economie politică predată de Predoiu este însuşită şi de liderii din Suceava ai PNL * „Ponta compromite şi poziţia viitoarelor guverne !” mai avertizează vicepreşedintele PNL

Zilele trecute am primit, pe email, un comunicat de la Cătălin Predoiu. Nu am avut marea curiozitate să-l citesc imediat. Totuşi, ieri, când am început să şterg mesajele vechi şi care nu sunt interesante din „cutia cu scrisori” electronică – adică inbox în limbaj IT – am aruncat o privire pe cele scrise de către prim-vicepreședintele Partidului Național Liberal, Cătălin a lui Predoiu.

Şi cu mult stil şi abnegaţie, aşa… de opoziţie constructivă, prim-vicele PNL zice aşa: „Pogramul guvernului Pon­ta cu Fondul Monetar Inter­național a fost un eșec, aproa­pe un dezastru”. El mai spunea chiar că, din cauza modului în care Victor Ponta a înțeles să deruleze acest program „premierul a compromis nu numai poziția proprie, ci și cea ulterioară a guvernelor care vin, și care sunt, în acest moment, în poziția de a lua de la zero negocierile cu Fondul Monetar Internațional”.

„Victor Ponta și Liviu Dragnea au mințit națiunea cu pri­vire la rezultatele programului cu Fondul Monetar Inter­na­țional. În mod explicit, textual, atât Ponta cât și Dragnea au spus că programul a fost un succes. Vă spun foarte clar, programul a fost un eșec! Subliniez, un eșec, aproape un dezastru. Este și concluzia Fondului Mone­tar Internațional, care este exprimată clar în comunicatul emis în urma vizitei. Programul nu s-a încheiat în septembrie, datorită faptului că guvernul Ponta nu a îndeplinit obiectivele din program. Atât de grav este acest eșec, încât Fondul a spus că nu se poate negocia cu România un alt program, deci (Ponta, n.r.) a compromis nu numai poziția proprie, ci și cea ulterioară a guvernelor care vin, și care sunt, în acest moment, în poziția de a lua de la zero negocierile cu Fondul Mo­netar Internațional. Iată încă un bilanț negativ față de mitologia aceasta a bunei guvernări, pusă în circulație de Dragnea și de Ponta. Ei spun că au guvernat foarte bine, că au luat țara din criză și au dus-o pe creștere; este fals, nu au luat țara din criză, PIB-ul crescuse deja în 2012, după trei ani de prăbușire și nu au dus-o în creștere, pentru că o creștere sănătoasă înseamnă dezvoltare. Ceea ce a făcut guvernul Pon­ta și Dragnea a fost să stimu­leze consumul, iar consumul este altceva față de dezvoltare. Modelul Ponta este un model de eșec”, a răbufnit Cătălin a lui Predoiu. El a detaliat și obiectivele neîndeplinite de guvernul Pon­ta din acest program. În primul rând, reforma companiilor de stat nu s-a făcut, acestea având în continuare pierderi și datorii față de companiile private.

„Com­paniile de stat au în continuare management, condu­ceri politizate, care ascund aceste pierderi ca să protejeze contractele politice care finanțează Partidul Social Democrat; unul dintre contracte a fost cel care  l-a finanțat personal pe premierul Victor Ponta, la Complexul Energetic Oltenia, unde domnul Ciurel este în conti­nuare manager. Acest caz este tipic pentru modul în care a acționat guvernul Ponta în domeniul companiilor de stat” mai crede Predoiu.

De asemenea, Ponta a tăiat investițiile publice, ceea ce, în opi­nia lui Predoiu, „reprezintă o crimă la adresa economiei și reprezintă subminarea econo­miei pe termen lung”; astfel, în acest an, în buget erau pre­văzute 6,3 procente din PIB investiții, care au fost realizate, până în acest moment, la nivel de 41 la sută. În ceea ce privește infrastructura, Compania Na­țio­nală de Autostrăzi și Drumuri Naționale a absorbit anul acesta fonduri europene sub 1%, iar la sfârștul anului, Ro­mânia va pierde șapte miliarde euro. „Ponta a subminat, de ase­menea, reformele din Sănătate și din Educație și, deși vorbește despre ele, nu face nimic; se laudă acum cu aproximativ 400 milioane lei rectificare bugetară la Sănătate, dar nu spune că a redus la rectificarea precedentă aproximativ 300 de milioane de la același sector. Nu mai spun că măsurile luate sunt un eșec, dovadă este cardul de sănătate, care nu funcționează”, şi-a încheiat lecţia de economie politică electorală Cătălin Predoiu.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.