Poliţiştii au atras în nenumărate rânduri atenţia că nu tolerează comportamente de tip antisocial cu componentă violentă de natură de a induce sentimentul de insecuritate civică şi vor da dovadă de fermitate maximă în aplicarea legii, astfel încât cetăţenii să perceapă comunitatea suceveană ca fiind una sigură şi civilizată.

Drept dovadă, exemplificăm cu încă un caz în care au fost dispuse măsuri ferme, conform legii, un tânăr ajungând în arestul IPJ Suceava, față de tatăl acestuia fiind continuate cercetările.

Astfel, la 27 aprilie 2019, în jurul orei 20:10, în timp ce acționa pe DN 17, la ieșirea din municipiul Suceava, un echipaj din cadrul Serviciului Rutier Suceava a observat un autovehiculul care avea o deplasare sinuoasă și care circula fără lumini în partea din spate, punând în pericol siguranţa traficului rutier, motiv pentru care, a efectuat semnalele acustice şi luminoase de pe autospeciala de poliţie în vederea opririi vehiculului, însă conducătorul auto nu s-a conformat, procedându-se la urmărirea acestuia în trafic pe DN 17 până în localitatea Stroieşti şi ulterior pe DJ 209D pe o porțiune de 7-8 kilometri, ocazie cu care, în timpul urmăririi, conducătorul auto a încercat în repetate rânduri să tamponeze autospeciala de poliţie.

Astfel, ajuns la poarta unui imobil, bărbatul de la volan aflat în stare de ebrietate a coborât și a luat în mână o toporişcă, ameninţând polițiștii cu acte de violenţă şi cu moartea, fiind susținut și de un tânăr care a ieșit din locuință, motiv pentru care, polițiștii au folosit armamentul din dotare, trăgând un foc de avertisment în plan vertical și solicitând sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

La sosirea luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale, deşi i s-a solicit în repetate rânduri să iasă din curte pentru a fi testat cu aparatul etilotest, bărbatul de 51 de ani din localitate și fiul său de 25 de ani din aceeași localitate au început să se manifeste violent, aruncând spre poliţişti cu diferite obiecte, motiv pentru care, s-a intervenit în forţă, folosindu-se spray lacrimogen și armamentul din dotare, fiind executate 4 focuri de armă, după care, s-a realizat imobilizarea celor doi agresori.

Conducătorul auto a fost condus la spital, unde, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, autoturismul condus de bărbatul de 51 de ani, are inspecția tehnică periodică (I.T.P.) expirată din 19.04.2018 și nu are polița de asigurare R.C.A. valabilă, urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.

În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „conducerea  pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe”, despre celelalte incidente în care au fost implicați polițiștii fiind sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, care, a extins cercetările în cauză pentru săvârşirea a 8 infracţiuni de „ultraj” şi pentru săvârşirea unei infracţiuni de „distrugere”.      

Astfel, la 28 aprilie 2019, tânărul de 25 de ani a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, unde a fost audiat în calitate de suspect pentru săvârşirea a 8 infracţiuni de ultraj şi o infracţiune de distrugere, ulterior, fiind reținut pentru 24 de ore și încarcerat în arestul I.P.J. Suceava. Ulterior, acesta a fost prezentat instanţei de judecată fiind emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Totodată, față de bărbatul de 51 de ani, din comuna Stroiești, în prezent internat în spital, deoarece prezintă o plagă împuşcată în picior precum şi alte leziuni, se vor dispune măsuri preventive de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava la momentul externării din unitatea medicală.

Polițiștii pot interveni în forţă, în condiţiile legii, împotriva celor care pun în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea persoanelor ori a organelor de ordine, precum şi împotriva celor care ameninţă cu distrugerea unor clădiri sau bunuri de interes public ori privat. În cadrul intervențiilor, în condițiile prevăzute de lege, polițiștii pot folosi mijloacele din dotare, inclusiv armamentul.

Reamintim că imobilizarea este o măsură polițienească ce are caracter preventiv, executată în scopul de a pune o persoană în imposibilitatea de a fugi sau de a se manifesta agresiv față de polițist sau față de alte persoane, de a începe sau de a continua o acțiune violentă. Imobilizarea se poate realiza prin folosirea procedeelor de autoapărare, precum și, după caz, a unor mijloace de imobilizare din dotare precum și cu sprijinul altor persoane.

Mijloacele folosite pentru imobilizare sunt stabilite în funcție de numărul persoanelor implicate, starea de agresivitate și forța fizică a acestora, modul de manifestare a agresivității, precum și de obiectele pe care le au asupra lor și care ar putea fi folosite pentru atac asupra polițistului sau a altor persoane.

Înainte de luarea acestor măsuri, persoana este somată să înceteze acțiunea agresivă și să se supună solicitării polițistului, recurgându-se la imobilizare numai dacă persoana nu se conformează.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia celor care nesocotesc normele legale că vor acţiona în continuare cu fermitate maximă, comportamentele de tip antisocial de natură a afecta gradul de siguranţă al cetăţenilor nefiind tolerate.

Conducerea IPJ Suceava îi avertizează încă o dată pe cei pretabili la săvârşirea de fapte antisociale că poliţiştii vor acţiona cu profesionalism şi fermitate  maximă în orice situaţie de natură a aduce atingere ordinii şi liniştii publice, măsurile privative de liberate urmând a fi dispuse conform prevederilor legale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.