Regimul termic se va situa în limite normale pentru perioada încadrată între ultimele săptămâni în ianuarie şi începutul lunii februarie, iar cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în zone din estul, sudul, sud-estul, nordul şi în Munţii Apuseni, conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabile până la începutul lunii februarie.
Meteorologii notează că, pe durata acestei săptămâni, temperatura medie a aerului va fi mai coborâtă decât cea normală pentru acest interval la nivelul întregii ţări, cu o abatere termică negativă mai accentuată în zonele montane. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a teritoriului, iar excedentul va fi mai pronunţat în estul şi sud-estul teritoriului, precum şi în zona munţilor Apuseni.
De asemenea, în intervalul 14 – 21 ianuarie, valorile termice vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, posibil uşor mai ridicate în sud-vestul ţării. În privinţa regimului pluviometric, acesta va fi excedentar în regiunile intra-carpatice, mai ales în zona munţilor Apuseni şi în extremitatea nordică a ţării. În rest, cantităţile de precipitaţii vor fi uşor deficitare.
În ultima săptămână din ianuarie, estimările de specialitate arată că temperaturile medii se vor situa uşor peste cele normale pentru această perioadă în sudul şi sud-estul teritoriului şi vor fi apropiate de mediile climatologice ale intervalului în rest. Totodată, cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare la nivelul întregii ţări.
Potrivit sursei citate, în perioada 28 ianuarie – 4 februarie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, uşor mai ridicate în sud şi sud-est şi uşor mai coborâte în regiunile nordice. Regimul pluviometric va fi excedentar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în jumătatea sudică a teritoriului.
Estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, fiind estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016.
ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs. AGERPRES
Lasa un raspuns