Din partea CJ Suceava, la ședință a fost prezent vicepreședintele CJ, Viorel Seredenciuc. Punctul de pe ordinea de zi a fost votat în unanimitate de către consilierii locali.
Aristide Maxim, reprezentantul localnicilor din Valea Putnei-Pojorîta, a declarat că deși aceast punct de pe ordinea de zi a trecut, va mai dura câțiva ani până când groapa de gunoi va deveni funcționabilă.
„Uitați-vă la groapa de gunoi de la Moara. Pentru câteva probe și analize de mediu au durat aproape doi ani de zile. Groapa de gunoi de la Pojorîta este un depozit tampon, pompieristic realizat, care va crea mari probleme. Acum nimeni nu îmi dă dreptate, dar în doi-trei ani lumea va vedea, dar va fi prea târziu. Odată scăpat operatorul aici, este cam greu apoi de oprit. Acum se poate opri acest obiectiv deoarece încă nu este pus în funcțiune. Desigur, dacă într-adevăr se dorește să se facă o analiză corectă. Dar atâta timp cât totul este aranjat…”, a declarat Aristide Maxim.
Acesta a mai declarat că președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a deblocat depozitul ecologic de la Pojorîta „în stilul caracteristic” lui.
„Flutur face și drege, și după, în urmă potopul. Face indiguiri și șosele, însă nu după puțin timp șosele sunt cu gropi, iar apele iau casele oamenilor”, a subliniat Maxim.
Reprezentantul localnicilor consideră că această groapă de gunoi este o nenorocire pentru localicate de care nu s-a ținut cont.
„Este o nenorocire pe care ei o pun în mișcare împotriva comunității din Valea Putnei, de care nu au ținut cont, se șterg la fund cu noi. Conform Legislației Europene, și doi oameni dacă sunt împotrivă se ține cont. Iar noi aici suntem 400 de suflete”, a concluzionat Maxim.
Urmează plângere la Parlamentul European și la CEDO
Reprezentantul localnicilor din Valea Putnei-Pojorîta a precizat că în viitorul apropiat este decis să depună plângere la Parlamentul European și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
„La groapa de pe Mestecăniș nu există un aviz, o autorizație de mediu, ci doar un acord de mediu. După ce vor veni câteva mașini de gunoi, se va resimți mirosul peste tot. Dacă voi avea viața amară aici, nici nu știu încotro să o apuc”, a declarat Maxim.
Acesta a precizat că în urmă cu o săptămână a trecut pe lângă groapa de gunoi, sesizând un miros foarte puternic și deranjant de hidrogen sulfurat și deșeuri stătute.
„Va fi o stare cumplită să stăm zilnic sub aceste mirosuri. Specialiștii spun că gradul de poluare se întinde pe o rază de 3 km, iar eu stau în mijlocul comunei, la o distanță de 1.5 km, iar față de primele case este o distanță de doar 700 de metri. Foarte aproape sunt și casele de pe vârful Mestecăniș, ele aflându-se la o distanță de 300 de metri. Flutur ne vorbește de «Turism în Bucovina», însă când vor veni aceștia din Ardeal la Pârtia de pe Rarău și vor trece pe aici nu cred că va fi foarte plăcut pentru ei”, a mai declarat Maxim.
Depozitul ecologic de gunoi de la Pojorîta este parte a unui proiect mai amplu intitulat Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID) din judeţul Suceava. A fost aprobat de Comisia Europeană în 30 martie 2011, iar contractul de finanțare a fost semnat la 11 aprilie 2011 între Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Consiliul Judeţean Suceava, condus de Gheorghe Flutur. Valoarea totală a proiectului este de 51,7 milioane de euro sau 218 milioane de lei, dintre care 80% este finanţare europeană, statul contribuie cu 18%, iar Consiliul Judeţean cu 2%
Lasa un raspuns