Fiecare elev din România va primi, din anul școlar 2019-2020, 5 tichete a câte 50 de lei fiecare, adică 250 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre publicat în dezbatere pe pagina Ministerului Educației. 

Banii pot fi folosiți doar pentru echipament sportiv, manuale, cărți și rechizite. 

Conform proiectului, banii vor ajunge la familiile care vor depune o cerere/declarație pe propria răspundere la școală, pentru achiziția de echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) şi rechizite. exclusiv de la operatorii economici care comercializează produsele prevăzute de lege cu care unitatea emitentă are încheiate contracte de servicii specifice sectorului de tichete sociale. 

 

Art. 1

(1) Se aprobă ca program naţional Programul de susţinere a educaţiei «Merg la şcoală», pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi profesional de stat.

(2) Beneficiarii acestui program sunt elevii din învăţământul general obligatoriu, primar, gimnazial, liceal şi profesional de stat.

Art. 2.
Programul constă în acordarea de tichete educaţionale de tip tichet social în valoare de 250 lei (5 tichete, fiecare în valoare de 50 de lei ), fiecărui beneficiar pentru achiziţionarea de echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicţionare) şi rechizite, în anul şcolar 2019-2020.

Art. 3. 
Tichetele educaţionale de tip tichet social sunt acordate beneficiarilor prin unităţile de învăţământ de stat pe care le frecventează aceştia, iar responsabilitatea achiziţionării produselor necesare elevului revine părintelui/tutorelui legal. 

Tichetele vor fi emise în octombrie-noiembrie 2019 și expiră pe 12 iunie 2020. 

Art.  4. 
Sumele necesare acordării tichetelor educaţionale se alocă unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat prin inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, de la capitolul 65.01 „Învăţământ”, titlul 57 „Asistenţă socială”. 

Conform Normelor metodologice, aceste tichete educaționale nu afectează distribuirea tichetelor sociale reprezentând beneficii de asistenţă socială acordate în scopul sprijinirii categoriilor vulnerabile ale populaţiei.

ART. 14 – Se interzic titularului:

  1. a) solicitarea şi/sau primirea unui rest de bani la tichetul educaţional de tip tichet social, în cazul în care suma corespunzătoare produselor solicitate este mai mică decât valoarea nominală a tichetului;
  2. b) comercializarea tichetelor educaţionale de tip tichet social în schimbul unor sume de bani şi/ori altor bunuri şi/ori servicii;
  3. c) utilizarea tichetelor educaţionale de tip tichet social în magazine, locaţii, unităţi, pieţe de orice fel care nu vând echipament sportiv, carte şcolară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicţionare) şi rechizite şi nu au afişate la intrare autocolantele speciale ale unităţii emitente.

 

Sursa: www.legestart.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.