În calendarul de activități al Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) Proiectul de Educație muzeală a continuat inedit, într-o atmosferă cu adevărat medievală, la Cetatea de Scaun a Sucevei.
Tinerii au participat cu bucurie la activitate. Ei au făcut cunoștință cu documentele vechi, cu scrierea chirilică veche și cu instrumentele de scris din vremea aceea. S-au minunat de sigiliile vechi, de ceara roșie și de șnururile care împodobeau și ofereau autoritate documentelor. Au scris cu mânuțele lor, pe foaie specială, părți din documentul vechi al primei atestări documentare a orașului Suceava și a Cetății de Scaun a Sucevei (10 Februarie 1388). Cu hotărâre și pricepere, ei au scris cu peniță veche cu tuș negru, în chirilică.
„Au primit felicitări de la inimoasa doamnă muzeograf Corina-Rita Oarză și certificate scrise pe hârtie veche, cu tuș roșu, în chirilică, care atestă faptul că au devenit Grămătici și logofeți, adică vrednici scriitori ai Cancelariei domnești.
A fost o activitate minunată!
Punem mare preț pe educația tinerilor – viitorul țării și al Bisericii!
Mulțumim lui Dumnezeu că am ajuns toți cu sănătate momentele acestea în care am învățat și ne-am bucurat împreună cu tinerii de o activitate de folos!
Mulțumim Muzeului Național al Bucovinei pentru parteneriat și deschiderea pentru cooperare.
Mulțumim doamnei muzeograf Corina-Rita Oarză și domnului șef serviciu Marcel Gabriel Catrinar de la Cetatea de Scaun a Sucevei pentru ospitalitate și dăruire”, a transmis preotul Justinian Remus Cojocar, coordonatorul ATOS Suceava.
Lasa un raspuns