Vremea frumoasă dar și relaxarea unor interdicții în legătură cu măsurile de prevenire a răspândirii SarsCov2 au adus odată cu ele şi dorinţa noastră de mişcare. Astfel, din ce în ce mai mulţi cetăţeni vor opta să-şi lase autoturismele parcate şi să se deplaseze cu vehiculele pe două roţi, iar poliţiştii nu pot decât să încurajeze această alegere care poate contribui la reducerea aglomeraţiei în trafic.
Din păcate, uneori lipsa de responsabilitate și cultură rutieră, dar și consumul de alcool fac ca circulația cu bicicleta să genereze evenimente rutiere și chiar tragedii.
În ultima perioadă aproape zilnic bicicliștii sunt implicați în accidente rutiere, unele dintre ele cu consecințe din cele mai grave. Și în cursul zilei de ieri s-au petrecut alte 3 accidente rutiere cu implicarea bicicliștilor.
Astfel, la 20.05.2021, ora 17.05, un bărbat de 55 de ani, din orașul Vicovu de Sus, conducea autoturismul pe DN2H, în interiorul localității Vicovu de Jos, având direcția de deplasare dinspre Vicovu de Sus spre Gălănești. În apropierea intersecției cu str. Căminului, acesta a fost surprins de un bărbat de 81 ani, din com. Vicovul de Jos, care se deplasa cu bicicleta pe direcția Gălănești-Vicovu de Sus și care a efectuat brusc virajul la stânga pentru a intra pe strada denumită popular ”strada căminului”, motiv pentru care a intrat în coliziune frontală-laterală cu bicicleta.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a biciclistului.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ după care, la Spitalul Mun. Rădăuți i s-a recoltat o probă de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămarea corporală din culpă”.
Tot la data de 20.05.2021, ora 19.55, un bărbat de 32 ani, din com. Stulpicani, în timp ce conducea bicicleta pe D.J. 177A, de pe raza localităţii Stulpicani, din direcţia Frasin, către Ostra, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, s-a dezechilibrat, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, căzând pe partea carosabilă.
În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a biciclistului care a fost transportat mai întâi la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului.
Biciclistul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămarea corporală din culpă”.
La 20.05.2021, în jurul orei 21.49, un bărbat de 64 ani, din orașul Gura Humorului, în timp ce conducea bicicleta pe str. Podului de pe raza localităţii Gura Humorului, din direcţia str. Podului, către str. Sfântul Gavril, fiind sub influenţa băuturilor alcoolice, s-a dezechilibrat, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, căzând pe partea carosabilă.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a biciclistului care prezenta excoriații în zona capului, însă a refuzat să se prezinte la o unitate medicală pentru a fi examinat medical, totodată refuzând să fie transportat la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului în vederea unei examinări medicale amănunțite.
Biciclistul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămarea corporală din culpă”.
Pentru a atrage atenția asupra acestor pericole în trafic odată cu sezonul cald, polițiștii de prevenire și polițiști din cadrul secțiilor rurale de poliție au inițiat activități de informare și responsabilizare a bicicliștilor.
Activitățile au ca scop conştientizarea bicicliştilor cu privire la respectarea regulilor de circulație dar și cu privire la necesitatea echipării corespunzătoare cu elemente reflectorizante și echipament de protecție.
Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să aveți vârsta minimă de 14 ani, să cunoașteți regulile de circulație și să fiți echipați corespunzător.
Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă.
Bicicletele, atunci când circulă pe drumul public, trebuie conduse pe un singur rând.
NU traversaţi carosabilul pe trecerile pentru pietoni PE bicicletă!
Pe timpul circulației pe drumurile publice, conducătorii de biciclete sunt obligați să aibă asupra lor actul de identitate.
Se interzice conducătorilor de biciclete:
– să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația „Accesul interzis bicicletelor”;
– să învețe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;
– să circule fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale;
– să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori a substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
– să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;
– să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special, precum și a situației când vehiculul este construit și/sau echipat special pentru transportul altor persoane;
– să circule pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, fără să îndeplinească condițiile referitoare la echipare;
– să circule cu defecțiuni tehnice la sistemele de frânare sau cu un vehicul care nu este prevăzut cu avertizor sonor;
– să circule fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.
Lasa un raspuns