Partidul Social Democrat, Filiala Județeană Suceava, se află într-o scădere rușinoasă de când președinte de partid este bătrânul politician Ioan Stan, pe care cu greu îl recunosc doi oameni pe stradă dacă se plimbă în altă localitate decât Fălticeni.
După ce PNL a câștigat alegerile europarlamentare în județul Suceava, tot în timpul „domniei” lui Stan, la alegerile prezidențiale, PSD pierde, din nou, în județul Suceava.
La o simplă analiză pe care oricine o poate face se poate observa că pe domnul Stan nu-l respectă foarte mulți oameni nici acasă, la Fălticeni. Dovadă stau cifrele care arată că 30,90% dintre fălticeneni au votat candidatul Partidului Social Democrat, în vreme ce pe Iohannis l-au votat 29, 27% dintre locuitorii municipiului Fălticeni.
Cu alte cuvinte, într-un fief al PSD, în zona în care s-au investit cei mai mulți bani, PSD câștigă la un scor mai mult decât strâns.
La Rădăuți, unde s-a plimbat Dăncilă pe stradă, unde primarul Tătar se considera un zeu, PSD a primit, de asemenea, o mare lecție.
Dacă Partidul Social Democrat are 63 de primării în județul Suceava și PNL are 45, iar la alegerile prezidențiale Iohannis a fost fruntaș în 86 de localități, calculați cât la sută a pierdut PSD.
Luați în calcul și că județul are 2 primari independenți, 3 ALDE și unul PMP, însă și acolo a câștigat tot Iohannis, cu excepția unei localități.
Cu un calcul simplu veți înțelege ce a reușit Ioan Stan să facă din PSD Suceava într-un timp record.
În acest rezultat se regăsesc și multe nemulțumiri ale primarilor PSD, iar acest lucru a fost vizibil cu ochiul liber și în zona de care răspunde Ioan Stan.
De asemenea, atitudinea lui Stan i-a determinat pe mulți dintre ei să nu se implice în campanie.
Întrucât nu a fost și nu va fi un lider priceput, primarii i-au dat câteva lecții importante, iar Stan n-a reușit să iasă învingător nici măcar în locul unde s-au descărcat multe căruțe cu bani, adică la Dumbrăveni. Aici, Klaus Iohannis a obținut un scor de 39, 71, iar Dăncilă 29, 55%.
În orașul Frasin, unde Dăncilă a dat una dintre cele mai bune perle ale sale, Iohannis a obținut 44,86%, iar Dăncilă 22,97%.
În orașul Cajvana, PNL a convins în procent de 55, 15%, ceea ce înseamnă foarte mult, dacă adăugăm că Dăncilă a convins un procent de 19, 24%.
Tot peste 50% a obținut Iohannis și în comuna Dorna Candrenilor, 44,65% la Todirești, 38,31 la Straja, iar exemplele pot continua.
Concluzia este simplă: foarte puțini proStani mai rămân în județ!
Diferența dintre Stan și Flutur, în ciuda experienței politice pe care o au amândoi
Diferența ar fi că, în timp ce Stan îi sună pe primari pentru a le spune în care ziare au voie să apară și în care nu, Flutur știe ce podeț e rupt la Cununschi sau Nispitu.
O altă diferență ar fi că Flutur știa în seara alegerilor în ce cătune sunt oameni puțini la vot, știa că 20 de persoane erau la o nuntă și încă nu votaseră și îi îndemna pe colegii din echipa sa să lupte până în ultimul minut.
Deși, amândoi au experiență politică, Flutur a demonstrat de multe ori că se implică și când nu candidează el pentru o funcție, în timp ce Stan, încă nu a demonstrat asta. (În schimb a demonstrat că, iubitor de arginți fiind, își poate vinde colegii de partid).
O altă deosebire ar fi că Flutur nu obișnuiește să facă cadouri funcții în administrație de „Ziua Femeii” și că îl înțelegi când vorbește cu tine, n-ai nevoie de traducere și adaptare.
Fiind mai tradițional, cred și că îi place afinata și nu îi plac navetele de Segarcea.
Și încă o deosebire și închei: la Botoșana, acasă la el, Flutur a obținut 58,47%, iar PSD 18, 85%.
În contextul în care lumea nu mai e așa proastă cum credea Ioan Stan, poate își face milă, Excelența Sa, deputatul cu adevărat capabil din PSD, Eugen Bejinariu, să mai salveze ce a rămas din PSD Suceava.
Lasa un raspuns