Ultima ședință de Consiliul Local a actualei administrații va avea de hotărât câteva lucruri importante pe care este posibil să le lase moștenire următoarei administrații locale.

În această categorie intră și un proiect de hotărâre privind prelungirea contractelor de delegare a serviciului de transport public local, complementar companiei publice de transport. Cu alte cuvinte, firmele care operează pe cele 5 trasee complementare, cu ajutorul microbuzelor de tip maxi-taxi, vor afla zilele acestea dacă vor avea contracte prelungite sau își vor îndrepta atenția către alte oportunități.

Ultimele contracte de 5 ani au fost încheiate cu patru transportatori, respectiv Trans DMV Europa, Sory&Nel, Euro Tip şi Family, și urmează să expire pe 1 iunie. La solicitarea acestor firme, administrația locală va dezbate dacă să prelungească contractele cu încă 2 ani jumătate. Potrivit legii serviciilor publice de transport public local „durata delegării serviciului de transport public local se stabileşte prin contracte de delegare a gestiunii de către autorităţile administraţiei publice locale şi trebuie să fie corelată cu durata medie de amortizare a tuturor mijloacelor de transport deţinute în proprietate sau în baza unui contract de leasing, dar nu mai mult de 6 ani, pentru transportul realizat cu autobuze.”

Ca un imbold pentru ca acest contract să fie prelungit, conducerea TPL a informat administrația locală că deocamdată nu are capacitatea să transporte toți cetățenii Sucevei care folosesc transportul în comun. Deși în 2015 TPL a fost suplimentat cu 5 microbuze, urmând ca după actulala procedură de licitație să mai primească încă 5 autobuze de capacitate redusă, se pare că sistemul de transport public local este suprasolicitat.

„Societatea Transport Public Local Suceava, operatorul principal de servicii în transportul public de persoane din municipiul Suceava deţine un parc format din 33 de autobuze şi 7 microbuze. Mărirea capacităţii de transport cu autobuzele electrice, de care se vorbeşte de ceva timp în urmă, ar asigura necesarul de mijloace de transport pentru municipiul Suceava. Până la achiziţionarea acestor mijloace de transport electrice, capacitatea de transport a societăţii  este insuficientă şi nu acoperă necesităţile întregului oraş”, se reliefează în adresa semnată de Darie Romaniuc, administratorul unic al TPL.

Această situație delicată ar putea fi oprită, dacă primăria va continua procedurile de cerere de finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană. Această finanțare ar urma să faciliteze cumpărarea a 20 de autobuze electrice, dar acest lucru va fi posibil abia în anul viitor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.