Activitățile sportive intense, dar și anotimpul rece lasă, uneori, urme nefaste pe oasele sucevenilor care au ghinionul de a se lovi în zona umerilor, a mâinilor sau a picioarelor.
Conducerea Spitalului Județean Suceava a anunțat că problemele articulare, urmările traumatismelor, rănile dificile, leziunile nervoase, de acum pot fi tratate prin infiltrații de plasmă bogată în trombocite sau plachete, cum mai sunt numite în termeni medicali. Procedeul revoluționar, folosit în ultimii ani în tot mai multe domenii medicale, se aplică în ortopedie la nivelul coloanei vertebrale, la umăr, cot, genunchi, gleznă sau șold şi are efecte spectaculoase.

„Implementăm o nouă tehnică în Spitalul Județean din Suceava, este o tehnică regenerativă a țesuturilor printr-un procedeu foarte simplu, care este aplicat în România din anul 2005 în clinicile private cu preponderență. Acest tratament îl vom aplica în ortopedie în special pe pacienții tineri care prezintă modificări degenerative ale cartilajului articular, dar și pe persoanele vârstnice”, a precizat șeful Secției de Ortopedie și Traumatologie dr. Razvan Bandac.

Fiind considerată la nivel mondial una dintre cele mai inofensive și netoxice metode de control în procesul de regenerare injectarea de plasmă bogată în plachete (PRP – Platelet Rich Plasma) este un tratament revoluționar, care are la bază o idee simplă: aceea de a folosi pentru vindecarea și regenerarea țesuturilor, resursele interne ale fiecărui organism.

„Această PRP este indicată în special în traumatologia sportivă și ortopedie ca procedeu adjutant nu doar pentru cartilaj ci și pentru musculaturii și a tendoanelor, fiind folosit și în intervențiile chirurgicale ca procedeu de completare în cazul unei leziuni care necesită un potențial suplimentar de regenerare. Acesta aparat este cel mai performant din țară, iar important este că aduce o puritate mult mai mare a acestor concentrate pe care le folosim în tratamentul acestor bolnavi”, a mai spus Bandac.
Potrivit medicului sucevean, trombocitele, celulele care se găsesc în sânge și care intervin imediat posttraumatic, asigurând atât oprirea sângerărilor (inițiază procesul de coagulare) cât și vindecarea plăgilor, se găsesc în plasma preparată prin recoltarea unei mici cantități de sânge de la pacient (similară cu prelevarea de sânge pentru analize). Sângele este apoi prelucrat prin centrifugare, proces care separă plachetele de celelalte celule sangvine. Lichidul obținut este un cocktail concentrat de factori de creștere, capabil să influențeze semnificativ regenerarea țesuturilor.


Costul unei proceduri de acest fel este circa 350-400 de euro.
Un bărbat de 36 de a fost trat cu această metodă nouă pentru spitalul sucevean.
Doctorul Răzvan Bandac, șeful secției de Ortopedie și Traumatologie, a precizat că studiile realizate pana în prezent au arătat că o concentrație sporită de factori de creștere, cum este cea din PRP, poate să grăbească procesul de vindecare. Locul leziunii este tratat cu preparatul PRP, care poate fi administrat in 2 moduri:
PRP injectat in zona lezata. De exemplu, în cazul alergătorilor sau jucătorilor de tenis, tendonul se poate umfla sau inflama, producând o tendinită la tendonul lui Ahile. În acest caz poate fi injectat un amestec de PRP și anestezic local direct în țesutul inflamat.
Utilizarea PRP pentru grăbirea vindecării după intervenția chirurgicala. Vindecarea post operatorie poate fi grăbită prin tratarea zonei afectate cu PRP, chiar în timpul operației, preparatul fiind efectiv introdus în țesuturile rupte.

Pe lângă ortopedie acest tratament a fost utilizat în stomatologie în regenerarea gingivală, în chirurgie plastică în cicatrizare, tratamentul cu sânge propriu este tot mai mult folosit în întreaga lume în reîntinerirea pielii feţei, a gâtului, a decolteului şi a mâinilor, dar şi pentru refacerea podoabei capilare. Tototdată acest tratament este cel mai modern în domeniul regenerării pielii şi părului prin forţe proprii.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.