Tradiția românească este de a deține propria casă. Spre deosebire de vestici, care pot trăi o viață întreagă în chirie, românii preferă să investească într-un apartament, un duplex sau o casă proprie. Aceasta mentalitate nu este greșită, dimpotrivă, merită salutată și încurajată. Cu toate astea, este absolut necesar ca înscriindu-te pe acest drum să știi clar la ce te aștepți. Noi vrem să îți oferim câteva sfaturi utile de care să ții cont înainte de a face achiziția, pentru ca alegerea să fie ușoară și cu zero regrete.

  • Cum stai cu finanțele?

Înainte de a face achiziția ar fi bine să faci o evaluare serioasă al finanțelor pe care le deții. Gândește-te că trebuie să fii pregătit atât pentru pentru achiziție, cât și pentru cheltuielile curente ale unei case. Rezultatul acestei evaluări îți va spune dacă ești gata să faci acest pas mare sau dacă trebuie să mai aștepți puțin. Ar fi bine să ai un cont de economii în care să ai ceva bănuți folosiți pentru trai sau cheltuielile administrative care vor urma odată cu cumpărarea imobilului. De asemenea, te poți gândi să cauți cele mai fiabile credite online și să discuți cu specialiștii din domeniu, deoarece un împrumut rapid te-ar putea scuti de griji și stres. Pe lângă asta, ar fi bine să fii organizat. Trebuie să știi exact cât cheltuiești în fiecare lună și pe ce se duc banii tăi. Acest calcul îți va spune cât de mult poți aloca unei împrumut bancar. Asigură-te că ții cont de orice: utilități, alimente, plăți auto, rate, îmbrăcăminte, activități pentru copii, divertisment etc. Fă-ți un tabel în Excel și compară lună de lună fiecare cheltuială pe care o faci.

  • De ce tip de locuință ai nevoie?

Când achiziționezi o proprietate, ai o serie de opțiuni: un duplex, un studio, un apartament, o garsonieră, o locuință cu două-trei camere sau o casă. Fiecare opțiune are avantajele și dezavantajele sale, în funcție de obiectivele pe care le setezi, așa că trebuie să decizi ce tip de proprietate te va ajuta să le atingi cel mai bine. 

De asemenea, deși este bine să păstrezi o oarecare flexibilitate atunci când cumperi o locuință, trebuie să fii conștient că faci poate cea mai mare achiziție din viața ta și că merită ca aceasta să se plieze cât mai mult pe nevoile și pe dorințele tale. Fă-ți o listă cu aspecte importante pentru tine care ar trebui să includă dorințele de bază, de la dimensiunea casei și cartierul visat, până la detalii mai mici, cum ar fi amenajarea băii și o bucătărie dotată cu o insulă sau un living spațios. Suflecă-ți mâinile și cercetează site-urile de imobiliare care te pot ajuta să înțelegeți prețul și disponibilitatea proprietăților care oferă caracteristicile care sunt cele mai importante pentru tine. Totodată, mergi la vizionări cât mai multe, pentru a-ți face o idee cât mai largă asupra tuturor aspectelor de care vrei să ții cont în final.

  1. Inspectează casa

Cum adică? În cazul în care cumperi o locuință gata construită, deși totul în acte și la fața locului pare impecabil, ar fi bine să fii prevăzător. Dacă nu ești un profesionist în domeniu, ar fi bine să discuți cu unul care să te însoțească la proprietate pentru a-i face și acesteia o evaluare. Până la urmă, nu dorești să efectuezi reparații neașteptate și inutile, iar după ce ai plătit toată suma să-ți dai seama că n-ai făcut cea mai bună alegere.

În concluzie, treci la acțiune și împlinește-ți visul mult dorit de a avea propria casă, respectând sfaturile oferite în articol.

 

Sursă foto: Unsplah.com

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.