Există o perioadă în viața copiilor când aceștia își doresc cu ardoare un animal de companie, dar, de cele mai multe ori, părinții se gândesc, analizează și până la urmă nu dau curs cererii micuților. Din păcate, cei mici nu pierd doar un tovarăș de joacă, ci și un profesor minunat. Cercetările arată că îngrijirea unui animal de companie nu contribuie doar la dezvoltarea socială, ci și la cea emoțională și cognitivă. Așadar, care sunt lucrurile pe care copiii le învață de la animale și cum îi ajută să evolueze?

Responsabilitatea

În momentul în care în viața voastră intră un animal de companie, cei mici încep să învețe că acestea nu sunt doar niște viețuitoare drăgălașe, ci sunt ființe vii care au nevoie de atenție și trebuie îngrijite. Dacă la început vor fi doar observatori, în timp, copiii vor înțelege că este responsabilitatea lor să aibă grijă de ei. Pentru a ajunge în acest punct, ei trebuie să fie implicați în toate acțiunile care vizează îngrijirea lor. 

Câinii au nevoie de hrana umeda caini, așadar este important ca cel mic să știe unde se găsește, care este necesarul zilnic și de unde îl poate cumpăra. Același lucru este valabil și pentru ceea ce înseamnă mancare de pisici sau oricare alt animal pe care cel mic și-l dorește. Învățând să aibă grijă de noul tovarăș, copiii încep să fie responsabili și atenți la nevoile celor din jur.

Stima de sine

Nu este ușor să ai grijă de un animal, iar pe lângă responsabilitate, copiii vor deveni mai siguri pe ei și vor avea o stimă de sine mai mare. După ce au înțeles care sunt necesitățile micului camarad, ei ar trebui să fie lăsați să se descurce singuri cu nevoile animalului. Astfel, vor căpăta din ce în ce mai multă încredere în acțiunile lor, lucru care va fi vizibil și în alte domenii de activitate. 

În plus, dacă vorbim de un câine ca animal de companie, copiii vor învăța să dea anumite comenzi și să recompenseze un comportament corect, ei dezvoltând abilitățile unui lider. Acest lucru contribuie la încrederea în sine și le oferă un sentiment de autoritate și control, atât de importante pentru cei mici.

Compasiunea

Animalele pot fi, de asemenea, niște profesori excelenți pentru deprinderea compasiunii și a iubirii necondiționate, una dintre cele mai puternice lecții pe care le putem învăța de la ele fiind acceptarea rapidă în ciuda diferențelor existente. Animalele de companie sunt, de obicei, mai mici decât copii, iar îngrijirea lor le oferă micuților posibilitatea să învețe să se poarte cu blândețe, să fie atenți și să respecte dorințele camaradului. Astfel, ei vor fi mai respectuoși cu cei din jur și chiar cu ei înșiși. Oferindu-i atenție, dragoste și grijă, un copil poate deveni un adult grijuliu care înțelege și acceptă mai ușor sentimentele altor oameni.

Totodată, un tovarăș necuvântător le va seta anumite limite copiilor privind comportamentul pe care îl adoptă. Spre exemplu, pisicile pot fi agresive atunci când joaca devine dură și pot chiar zgâria sau se pot îndepărta pentru a atrage atenția asupra atitudinii nepotrivite. Astfel, ei învață că manifestările neadecvate vin cu o serie de consecințe și că este foarte important să respecte limitele impuse. Aceste interacțiuni contribuie și la nivelul relațiilor pe care cei mici le stabilesc cu colegii de grădiniță sau de clasă și modelează caracterul adultului ce va deveni.

 

Sursa foto: Shutterstock

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.