Potrivit unei legi aprobate anul trecut, sezonul de frig 2017/2018 va fi ultimul în care primăriile vor mai avea voie să compenseze diferenţa dintre costul real al gigacaloriei şi preţul plătit de populaţie. Concret, această iarnă va fi ultima în care Primăria Suceava va mai subvenționa agentul termic pentru încălzirea populației prin plăți directe. Aceste ajutoare vor veni doar pentru familiile care se înscriu în categoria de consumator vulnerabil și numai dacă există contracte individuale încheiate cu furnizorul de energie termică.

Conform Thermonet, în municipiul Suceava niciun consumator nu are contract individual cu furnizorul de energie termică al orașului, singurele contracte existente fiind încheiate între furnizor și asociațiile de proprietari. Prin urmare, Thermonet e obligat să încheie astfel de contracte individuale cu fiecare proprietar de apartament racordat la rețeaua centralizată, mai ales că subvenția nu va mai ajunge direct în conturile societății, așa cum s-a întâmplat până acum, banii mergând, conform noii legi, mai întâi la beneficiar, urmând ca acesta să își plătească, utilizând această sumă, factura la termoficare. 

Conform noilor reglementări apărute odată cu Legea nr. 196/2016, ce vor intra în vigoare începând cu luna aprilie 2018, începând cu anul vii­tor de această subvenție vor beneficia doar „consumatorii vulnerabili re­pre­zentați de familiile sau persoanele singure cu venituri medii nete lunare ajustate de până la 600 de lei inclusiv”, aceștia beneficiind de supliment pentru locuire, acordat din bugetul de stat. Deocamdată, acest concept se referă la persoanele care nu au suficiente venituri pentru a-și încălzi locuința pe timp de iarnă.

O dată cu această modificare populația va plăti mai mulți bani pentru energia termică din locuințe. În prezent locuitorii municipiului plătesc 240 de lei pentru o gigacalorie, Primăria acoperind diferența de preț de 81,38 lei. După aplicare Legii 196/2016 cei branșați la sistemul centralizat vor plăti  321,38 lei pentru o gigacalorie.

Conform specialiștilor, după luna aprilie 2018 va urma un puternic val de debranșări, sucevenii optând pentru centrale individuale. Chiar dacă vor încerca să îi țină cu „forța” pe suceveni la un sistem de termoficare care este eficient doar în faza de producție, (n.r Bioenergy), cei de la Thermonet vor pierde mulți abonați care vor migra către centralele de apartament, mult mai eficiente și cu costuri mai reduse.

În anul 2016, municipiul Suceava a achitat către furnizor suma de aproximativ cinci milioane de euro. În acest an suma plătită va fi ceva mai mică, având în vedere scăderea subvenției la încălzire și apă caldă, aprobată de consilierii locali la finalul lunii mai.

 

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.