Demersul Opoziției de a înlătura Guvernul condus de Viorica Dăncilă a intrat pe ultima sută de metri.

Cum arată calculele

PSnews.ro a consultat site-ul Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului şi a calculat cum stau lucrurile la nivel de grupuri parlamentare și de câte voturi ar avea nevoie opoziția pentru a înlătura Guvernul Dăncilă.

Astfel, Partidul Naţional Liberal are 93 de parlamentari (68 deputaţi şi 25 de senatori), în timp ce coaliţia PSD+ALDE înregistrează 241 de aleşi (160 deputaţi şi 81 de senatori), astfel:

210 PSD (141 deputaţi + 69 senatori);
31 ALDE (19 deputaţi + 12 senatori);

La o primă vedere, PNL nu are nicio şansă, fiind cu 148 voturi în spatele coaliţiei, însă ei se pot baza, așa cum au declarat liderii formațiunilor, pe voturile PMP – 12 la Camera Deputaților și 5 la Senat (unde PMP nu mai are grup parlamentar în urma racolărilor operate de PSD și ALDE), USR -27 la Cameră și 13 la Senat, și PRO România cu 21 de deputați.

În acest caz, ar rezulta un plus de 78 de voturi, care s-ar adăuga celor 93 pe care deja le are PNL, ajungând la un total de 171 de voturi. La aceste voturi se adaugă încă 30 de la UDMR (9 senatori și 21 de deputați), deci un total de 201 de voturi până acum.

Astfel, ”soluția salvatoare” ar putea veni doar de la neafiliați (10 voturi), minorități (17 voturi) și, mai greu de crezut, de la ALDE sau PSD, întrucât pentru a trece moțiunea de cenzură este nevoie de 233 de voturi. Concret, opoziției îi mai lipsește, așa cum arată acum cifrele – cel puțin la nivel declarativ, 32 de voturi.

Având în vedere că mutările care au avut loc în PSD după încarcerarea lui Liviu Dragnea, când apropiații fostului lider au fost dați la o parte, au produs nemulțumiri în rândul mai multor social-democrați fideli fostului președinte al partidului, ne-am putea aștepta la câteva schimbări de macaz.

Și din partea ALDE am putea avea mari surprize la votul pe moțiunea de cenzură. Amintim că partidul a suferit o înfrângere rușinoasă la europarlamentare, când nu a reușit să atingă pragul minim de 5%, iar potrivit surselor noastre, mai multe voci din ALDE pun pe seama apropierii de PSD rezultatul slab obținut pe 26 mai.

Ce spune legea

Art. 113 – Moţiunea de cenzură – Constituția României

(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

(2) Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.

(3) Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

(4) Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea potrivit articolului 114.

Art. 114 – Angajarea răspunderii Guvernului

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.