În sesizarea făcută la 112 se menţiona faptul că, un autocar din judeţul Mureş a rămas blocat pe DJ 175A, Transrarău, în drum spre Mănăstirea Chiril. În autocar se aflau 52 de turişti, majoritatea vârstnici, dar şi doi minori de 9 şi 11 ani, care erau în excursie prin Bucovina.
La sosirea echipajelor, autocarul era înclinat în şanţul de pe partea stângă a drumului în urcare, în instabilitate, cu roţile de la partea din faţă în aer şi în imposibilitatea de a se deplasa.
În sprijinul pompierilor militari au intervenit o automacara aparţinând unei companii, un utilaj TAF (tractor auto forestier) aparţinând unei persoane fizice, lucrători ai Comitetului local pentru Situaţii de Urgenţă Crucea, coordonaţi de primarul Rusu Dorin, poliţişti şi localnici voluntari.
Cătălin Nechifor, președintele Consiliului Județean, a declarat că „a fost o greșeală de șofer, o chestiune de grabă, de neatenție. Practic, șoferul a tăiat curba, iar partea din spate a mașinii a coborât în acostamentul lateral stânga”.
Acesta a precizat că autocarul avea voie să circule pe acel drum, deoarece, până la Mănăstirea Rarău, accesul este permis și pentru mașini de gabarit mai mare, inclusiv autocare.
În timp ce salvatorii lucrau, o parte din turişti au ales să viziteze împrejurimile, iar alţii au privit la desfăşurarea impresionantă a operaţiunilor de deblocare a mijlocului de transport.
Pompierii militari au trecut la asigurarea zonei şi la stabilizarea autocarului, cu accesoriile din dotare. După aceste operaţiuni, autovehiculul a fost ancorat şi mai apoi ridicat, cu ajutorul utilajului TAF şi al automacaralei, şi repus pe carosabil.
„Intervenția a durat foarte mult pentru că au trebuit aduse macara, tractor forestier și mașină de la SMURD Suceava, specializată cu perne de aer, plus pompierii din Vatra Dornei, Crucea și Suceava”, a declarat Nechifor.
La final, autocarul a fost dus fără turişti într-o zonă sigură, de unde aceştia s-au reîmbarcat şi şi-au continuat voiajul spre următoarea destinaţie, respectiv baza de tratament din municipiul Vatra Dornei.
În ciuda evenimentului şi a poziţiei în care se afla autovehiculul, datorită profesionalismului cu care au intervenit pompierii militari, folosind accesoriile speciale de pe autospeciala pentru descarcerare grea, autocarul a fost repus pe roţi cu avarii minime (câteva zgărieturi), efortul salvatorilor fiind răsplătit la final cu aplauzele asistenţei.
La faţa locului, au ajuns şi poliţiştii care l-au amendat pe şofer.
Președintele Consiliului Județean a atras atenția și asupra faptului că mai multe semne de circulație ar fi fost furate de pe Transrarău.
„Din păcate, nu e prima dată când se întâmplă, deși sunt montate și camere de luat vederi, iar cantonierii patrulează cu mașină 4×4. Din păcate, venitul material este mai important pentru unii care nu înțeleg ce înseamnă siguranța în trafic, nu știu ce înseamnă respectul”, a conchis Nechifor.
Lasa un raspuns