Un nou focar de Pestă Porcină Africană a fost depistat în localitatea Probota din orașul Dolhasca. Potrivit dr. Mihai Voloșeniuc, directorul DSVSA Suceava, în apropiere exista un focar activ la mistreți în localitățile Vorona și Siretel din județele Botoșani și Iași.
Mihai Voloșeniuc a subliniat că este important ca cetățenii să împrejmuiască adăposturile de animale astfel încât să nu permită accesul animalelor sălbatice.
Totodată, directorul DSVSA Suceava le recomandă persoanelor care au activități în zona forestieră să își schimbe încălțămintea și îmbrăcămintea atunci când merg să hrănească și să îngrijească suinele.
„Important pentru prevenirea răspândirii PPA este găsirea cât mai rapidă a cadavrelor de mistreți morți si neutralizarea lor. Fondurile de vânătoare au obligația de a efectua verificări și patrulări cât mai des posibil. Un alt aspect important este combaterea carnivorelor (vulpilor, șacalilor si câinilor sălbăticiți) întrucât ei pot fi vectori prin aducerea de resturi de cadavre de mistreți din pădure”, a declarat dr. Mihai Voloșeniuc.
Acesta a adăugat că, în urma anchetelor epidemiologice efectuate de către specialiști, originea virusului este zona sabatică întrucât gospodăria în cauza se află la 300 de metri de pădure. De asemenea, în zonă există, din relatările proprietarului, vulpi și câini sălbăticiți care își caută adăpost pe lângă gospodărie din cauza temperaturile scăzute.
Trebuie precizat că în gospodărie erau 11 porci din care patru din categoria tineret și restul – de peste 100 kg. Adulții prezentau semene vizibile de boală și au fost uciși, iar cadavrele au fost neutralizate. Reprezentanții DSVSA au făcut si o dezinfecție în gospodărie.
Pesta porcină africană este o boală infecţioasă care afectează porcii domestici şi pe cei sălbatici şi de obicei este fatală. Nu există vaccin, nici tratament, de aceea extinderea bolii are grave efecte economice şi sociale în ţările afectate. Virusul poate persista timp de câteva luni în sol şi în cadavrele animalelor infestate.
Tratarea termică şi afumarea produselor din carne nu distrug întotdeauna virusul. Nu există niciun pericol pentru populaţie, pentru că pesta porcină nu afectează oamenii, dar aceştia pot răspândi boala dacă nu respectă normele de protecţie şi nu folosesc echipament de protecţie.
Lasa un raspuns