Filme de excepție la Suceava

Regizorul Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru regie, pentru lungmetrajul „Bacalaureat”, la gala celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.

Iată să joi seară filmul va avea premieră și pe marele ecran sucevean de la Cinema Modern, în prezența laureatului, începând cu ora 19:00. Despre film nu o să vorbim prea mult, pentru că deja v-am povestit de el săptămâna trecută, dar putem trece în revistă câteva păreri internaționale.

Criticul Leslie Felperin, de la The Hollywood Reporter, scrie că „Bacalaureatul” lui Mungiu este „o radiografie a societăţii româneşti contemporane”.

În Variety cronicarii scriu: „Filmul e structurat splendid şi e în totalitate autentic, credibil”.

În Irish Times, criticul de film scrie: „Bacalaureat este un studiu de observaţie briliant a meschinăriei nepotismului”.

Le Figaro scrie că filmul „are toate calităţile pentru a primi premiu la Cannes. Se înscrie în tematica «cannoise» a acestei ediţii: e vorba de un voinţa de nestrămutat a unui tată de a-şi «salva» fiica dintr-o lume sumbră”.

Revista de cinema Première elogiază filmul„Bacalaureat este un film excepţional, cu o mizanscenă anticlimax, care prezintă realist portretul unei Românii erodată de corupţie”.

Jurnaliştii de la France 24 spun că filmul este o „pildă morală complexă, care te pune pe gânduri, te provoacă”.

Celebrul critic de film Peter Bradshaw, de la The Guardian, numeşte filmul lui Mungiu „un studiu de observaţie de 5 stele despre compromisul birocratic din România, realizat cu minuţiozitate şi subtilitate”. Britanicul a acordat 5 stele din 5 filmului: „«Bacalaureat» este un film care reflectă conştiinţa umană labirintică, un film extrem de inteligent, un portret sumbru al stării de depresie ce se permanentizează în România, acolo unde generaţia celor născuţi în anii ’90 speră să o poată lua de la capăt. Drăguş şi Titienii joacă superb. Filmul e o bijuterie în selecţia de la Cannes”, adaugă faimosul critic de film de la The Guardian.

Întrebat la conferinţa de presă dacă filmul este un portret al societăţii româneşti, sau o pildă general- umană, Cristian Mungiu a răspuns: „Sper că, de fapt, fac filme despre natura umană”

Filmul va rula, desigur, și la Cinema City. Ajungând la acest cinema, aici va rula în acest weekend mult așteptatul Alice în țara oglinzilor.

În filmul Disney „Alice În Țara Oglinzilor”, care reprezintă o nouă aventură spectaculoasă a personajelor de neuitat din poveștile îndrăgite ale lui Lewis Carroll, Alice se reîntoarce în lumea bizară din Underland și călătorește înapoi în timp pentru a-l salva pe Pălărierul Nebun. Regizat de James Bobin, care își aduce propria viziune unică asupra lumii impresionante create de Tim Burton pe ecran în filmul „Alice În Țara Minunilor” din 2010, filmul este scris de Linda Woolverton, bazându-se pe personajele imaginate de Lewis Carroll, şi produs de Joe Roth, Suzanne Todd şi Jennifer Todd şi Tim Burton, cu John G. Scoti fiind producător executiv.

Distribuția include actori de excepție din blockbuster-ul care a devenit fenomen internaţional: Johnny Depp, Anne Hathaway, Mia Wasikowska şi Helena Bonham Carter, împreună cu vocile actorilor Alan Rickman, Michael Sheen și Timothy Spall. Există de asemenea şi o serie de personaje noi, printre care: Zanik HighTopp (Rhys Ifans), tatăl Pălărierului Nebun, şi însuşi Timpul (Sacha Baron Cohen), o creatură stranie care este jumătate om, jumătate ceas.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.